Hlavní obsah

V Paříži zkušebně spuštěno bezdrátové připojení k internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Bezdrátové připojení k internetu mohou již druhý měsíc zadarmo zkoušet v Paříži dobrovolníci, kteří se přihlásili do pilotního projektu pod názvem Internet ve městě. Pokud se odvážný experiment osvědčí, mohlo by být spojení prostřednictvím technologie Wi-Fi rozšířeno na celé území metropole nad Seinou.

Článek

Paříž by se tak podle odborníků mohla stát rájem uživatelů bezdrátového spojení k webu. S pokusným zaváděním technologie Wi-Fi vyrukovala ve francouzském hlavním městě společnost Cap Gemini Ernst Young společně s dodavatelem technologie Cisco Systems a podnikem pařížské městské hromadné dopravy RATP. Ten umožnil napojení vysílačů na již existující síť v tunelech metra.

Zatím jsou antény Wi-Fi u stanic podzemní dráhy, kolem nichž jezdí autobusová linka číslo 38 spojující jih a sever Paříže. Výhledově se počítá s tím, že by u každé z 372 stanic pařížského metra byly umístěny dva až tři vysílače. Paříž by se tak stala první metropolí, která by ve velkém rozsahu umožnila bezdrátové připojení k internetu.

Projekt by mohl napomoci rozšíření Wi-Fi po světě

Pokud se projekt osvědčí, mohlo by to napomoci k rozšíření technologie Wi-Fi po světě. Výrobci počítačů přitom doufají, že Wi-Fi přiměje zákazníky, aby si pořídili nové přenosné počítače. "Doufáme, že tento typ spojení podpoří rozvoj spousty nových aplikací," řekl deníku International Herald Tribune (IHT) technický ředitel společnosti Cap Gemini Jean-Paul Figer.

V místech pokrytých signálem Wi-Fi stačí k přístupu na internet použít laptop či kapesní počítač vybavený pro příjem signálu. Množství nejnovějších počítačů je již touto technologií vybaveno. K těm starším lze dokoupit kartu, která přijde na méně než sto dolarů. Žádné z velkých společností, jež s technologií Wi-Fi experimentovaly, se však zatím nepodařilo přijít s takovým projektem, který by byl opravdu výdělečný, upozornil IHT.

Pokud chce mít Wi-Fi v Paříži masový úspěch, musí být podle Figera mnohem levnější než v USA, kde hodina bezdrátového připojení k webu vyjde zhruba na deset dolarů. Figer doufá, že zlevnění napomůže konkurence, která se ve Francii slibně rýsuje. Záměr poskytovat připojení Wi-Fi již oznámilo osm provozovatelů, žádný z nich však zatím neprozradil, jaké chce nasadit ceny.

Technologii Wi-Fi nabízejí i některé české firmy

V okolí trasy pařížské autobusové linky 38 mohou dobrovolníci zadarmo testovat Wi-Fi od dubna do konce června, poté se již bude za službu platit. Do projektu se zatím zapojilo přes 600 lidí, kteří se v blízkosti vysílačů mohou připojit k internetu v autě, autobusu, parku nebo v kavárně. "Je to relativně málo lidí, ale odpovídá to tomu, že jsme nedělali žádnou reklamu. Cílem pilotního systému je totiž především zjistit a pochopit, jak vlastně lidé nové služby využívají," uvedl Figer.

V ČR Wi-Fi od podzimu nabízí několik firem. Patří mezi ně mobilní operátor Eurotel s nabídkou připojení v některých hotelech a na letišti, společnost GTS a firma VanCo. Dominantní Český Telecom službu nabízí ve zkušebním provozu v okolí svých firemních prodejen Telepoint a u vybraných čerpacích stanic Shell. Nedávno službu nabídla i česká pobočka Tiscali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám