Hlavní obsah

Žluté lázně: lyžovat se dá i v Praze

– PRAHA

V pondělí byl oficiálně otevřen lyžařský skiareál v Praze. Pomocí umělého zasněžování vyrostl ve Žlutých lázních v pražském Podolí a otevřen bude až do konce března. Provozovatelé skiareálu chystají víkendové party na sněhu, diskotéky, iglú bar i snowtubbing.

Článek

Provozovatelé Žlutých lázní nápaditě využili prostory letní plovárny i v zimních měsících. Pomocí sněžného děla vytvořili šedesát metrů dlouhou sjezdovku s dětským vlekem a zhruba půl kilometru dlouhý rekreační okruh pro oba běžecké styly, klasiku i bruslení. Pro děti jsou určeny i další atrakce, speciální lyžařský kolotoč, kde se mohou naučit techniku jízdy na vleku, a půjčovna skútrů.

"Minulý týden jsme během pátku a soboty sněžnou rolbou kompletně upravili lyžařské terény. V neděli jsme už skiareál a veškerá zařízení testovali v rámci zkušebního provozu. Na vlastní kůži si ho při této příležitosti vyzkoušely desítky dětí a jejich rodičů," rekapituloval Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, která je provozovatelem Žlutých lázní.

Sjezdovku symbolicky pokřtil několika jízdami český olympijský reprezentant Michal Novotný. Ačkoliv na zimní olympiádě v Turíně bude startovat na mnohem náročnější snowboardcrossové trati, neskrýval spokojenost: "Pro mne to byla snadná záležitost, ale jinak si myslím, že tenhle nápad přispěje k dalšímu rozvoji lyžování i snowboardingu. Pražské děti už nebudou muset na hory, aby se seznámily se základy těchto sportů. Doufám, že zde zahájí svou kariéru spousta dobrých závodníků."

Party a diskotéky na sněhu

"První sněžné dělo, první umělý kopec v Praze, první vlek, první sněžná rolba, těch unikátů je však mnohem více. Ve skiareálu bude fungovat lyžařská a snowboardová škola, kde odborní instruktoři seznámí zájemce se základy těchto sportů. V nejbližší době chystáme otevřít speciální iglú bar, v pátek a o víkendech počítáme s diskotékami a hudebními party na sněhu, zavedeme také půjčovnu snowtubbingových kol," upřesnil Votruba další plány skiareálu ve Žlutých lázních.

Sjezdovka začíná na parkovišti Žlutých lázní. Bezpečný dojezd je na louce na břehu Vltavy a je situován do míst v létě tolik oblíbené nudistické pláže. Riziku pádu do vody zabraňují speciální ochranné sítě. Na místě letních hřišť pro beachvolejbal jsou umístěny dětské skútry. Běžecká stopa pak začíná u sjezdové dráhy a otáčí se zpět u dětského koutku. "Okruh pro běžkaře budeme ale ještě rozšiřovat," řekl Petr Hozák, produkční ředitel společnosti Taiko.

Technický sníh je pevnější než přírodní

"Rolbou jsme přemístili a rozhrnuli více než tři tisíce kubíků technického sněhu. Ze čtvrtka na pátek a z pátku na sobotu se pracovalo téměř celou noc. Současné počasí nám přeje, ale nemusíme se obávat ani oteplení. Umělý sníh má pevnější konzistenci než přírodní a víc vydrží. Navíc si v dalších dnech vytvoříme dostatečné zásoby," vysvětlil Hozák, který musel v minulých dnech změnit svou specializaci a stát se prvním pražským rolbařem.

Denní permanentka pro děti za vstup a časově neomezené jízdy na sjezdovce či lyžařském kolotoči bude stát 100 Kč, dospělí rekreační běžkaři zaplatí za vstup a využití okruhu 150 Kč. Cena vstupenky do lázeňského areálu pro doprovod je 50 Kč. Desetiminutová jízda na dvou kanadských skútrech zn. Bombardier přijde na 200 Kč. K dispozici budou také půjčovna lyží a snowboardů i celodenní lehké občerstvení.

Až do konce března mohou skiareál každý den od 9 do 21 hodin využívat děti i dospělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám