Hlavní obsah

Belgičané si libují, jejich ženám rostou prsa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Těm, kteří jsou v Bruselu znechuceni mašinérií evropských institucí, udělala radost zpráva o nárustu hrudi belgických žen. Za posledních dvacet let se zvětšila průměrná ňadra Belgičanek, ty tak nakupují o číslo větší podprsenky.

Článek

"Na základě souhrnných čísel o odbytu můžeme říci, že před 15 lety průměrná velikost belgické podprsenky činila 75B, zatímco nyní přešla k 75C," říká Liesbeth Van de Veldeová, vnučka zakladatele podniku, který se šití dámského prádla značek Prima Donna, Marie Jo a Aventure věnuje od poválečných dob. Trend potvrzuje i většina dalších výrobců.

Liesbeth se zapřísahá, že rostou jen prsa. Ani nápad, že by snad belgické dámy a slečny přibraly snad i někde jinde, jak by mohly naznačovat nějaké pomlouvačné statistiky o nadváze. Po ruce má i pádný argument: čísla z prodejů prokazují pouze poptávku po větších košíčcích, nikoliv nárůst centimetrů okolo hrudníku; ten se ostatně měří těsně pod prsy.

Zatímco ještě před deseti lety končily košíčky u velikosti E, nyní sahají až k písmenu H a jejich odbyt loni stoupl skoro o 17 procent! To u továrnice budí až podezření, zda nejde o důsledek růstových hormonů ve stravě...

Podle expertů jsou ženy lépe živené

Zdravotničtí experti zůstávají více při zemi a vysvětlují jev lepším zdravotním stavem ženské populace, kvalitnější výživou, dřívějším dospíváním, pozdější menopauzou, celkovým přírůstkem centimetrů k velikosti postavy či větší péčí o tělo. K pocitu plnější hrudi prý přispívá i antikoncepční pilulka, i když specialisté pochybují, že by takový vedlejší důsledek byl opravdu změřitelný.

Obdobný trend hlásí i výrobci prádla v sousední Francii, podle nichž se průměrná velikost francouzského dámského hrudníku, nikoliv však ňadra, během dvou desetiletí zvětšila z 80B na 90B. Ještě dále než na kontinentu jsou prý za kanálem La Manche, na britských ostrovech si poptávka vynutila i košíčky J.

Co je malé, to může být rozkošné

Ale oblíbená značka Etam ujišťuje, že zákaznice nadále nejčastěji dávají přednost "béčku"; velikost D se sice také prodává dobře, ale jako skromnější A. Ještě výraznější hlas nesouhlasu zní od vrcholu elegance v oboru, čili z butiku italské značky La Perla: "Oblékáme dámy, a ne kamióny."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám