Hlavní obsah

Osm brkoslavů zahynulo v Plzni

– PLZEŇ

Žalostný pohled se naskytl chodcům procházejícím v pondělí odpoledne kolem zastávky městské hromadné dopravy v Plzni na Francouzské třídě. Bez známek života tam na zemi leželo osm pestrobarevných ptáků s chocholkou.

Článek

Přivolaní ornitologové na místě zjistili, že mrtví ptáci jsou brkoslavové severní a že se zabili po nárazu do prosklené stěny zastávky. "Ptáky do okolí zastávky přilákal keř obalený nespadanými dužinatými plody. Při hodování je pravděpodobně něco vyplašilo a při úprku narazilo hejno do prosklené zastávky. Několik ptáků si po nárazu zlomilo vaz a na místě zahynulo," řekl vedoucí záchranné stanice ptactva v Plzni Karel Makoň.

Podle něho byli lidé, kteří ornitology přivolali na pomoc, zděšení. "Říkali, že na zemi se válí větší množství mrtvých ptáků, kteří jsou divně zbarvení," uvedl Makoň.

Není to první případ uhynutí ptáků

Ekologové provizorně nalepili na prosklenou část zastávky černou fólii. "Není to první případ, kdy ptáci ve městě hynou  po nárazu do prosklených zastávek. O tom problému víme, ale zatím se nám nepodařilo najít s majitelem zastávek nějaké komplexní řešení. Už jsme odmítli jako neefektivní jeden návrh, podle kterého by se na prosklené stěny zastávek nalepily siluety dravců podobně jako jsou například na protihlukových stěnách u dálnic," vypočítával Makoň.

Brkoslav severní je pták s načervenalým zbarvením, chocholkou a zářivě žlutým koncem ocasu. Vyskytuje se ve Skandinávii a severním Rusku, odkud k nám nepravidelně létá zimovat. V zimě se krmí hlavně bobulemi. Zdržuje se především tam, kde má svoji přirozenou potravu - jeřabiny. Velmi rádi hodují, stejně jako domácí kosi, také na nesklizených jablkách.  

Brkoslava mohli lidé vidět i v Praze

V loňském roce zimovalo u nás podle odhadu ornitologů rekordní počet těchto ptáků za posledních několik desetiletí. Brkoslava severního mohli vidět lidé v zimě i v Praze. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám