Hlavní obsah

Odstartuje první sonda k Plutu

Novinky, Inastronoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z kosmického střediska na Floridě odstartuje 17. ledna první robotická observatoř určená pro výzkum planety Pluto. New Horizons, jak se sonda jmenuje, bude zkoumat nejen nejvzdálenější planetu - Pluto, ale také jeho měsíce Charón, S/2005 P1 a S/2005 P2.

Článek

Zatím nejlepší pozorování tohoto vzdáleného světa umožňoval pouze Hubbleův vesmírný dalekohled, ani ten však neodhalil žádné významné detaily. Co nás tedy na Plutu a v jeho okolí přesně čeká, nevíme.

Dalším výzkumným záměrem konstruktérů sondy je početný a stále ne příliš známý svět Kupierova pásu. Ten obepíná sluneční soustavu a kromě Pluta obsahuje několik známých těles, jako je Sedna a další. Mnohem více světů za Plutem ale neznáme a právě jejich objevování a studium má za úkol sonda New Horizons.

Výzkum Pluta

Na její ,,palubě'' najdeme několik vědeckých přístrojů pracujících v infračervené, radiové, ale i vizuální oblasti, takže kromě složitých měření můžeme očekávat fotografie Pluta a jeho okolí. Krom vědeckého vybavení obsahuje sonda také CD se jmény lidí, zaregistrovaných na stránkách sondy. New Horizons startuje na dlouhou pouť sluneční soustavou v úterý, k Plutu se ale dostane až za devět let. V minulosti byl její osud několikrát ohrožen vinou úsporných opatření v NASA, nakonec ale ke startu dojde. Start lze sledovat on-line na stránkách IAN a NASA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám