Hlavní obsah

Pivrncova putyka bude pro kuřáky jen na vlastní nebezpečí

SMRŽOVKA

Na Pravé Pivrncově putyce ve Smržovce se možná brzy objeví cedule s varováním Kuřákům vstup povolen pouze na vlastní nebezpečí! Spolumajitel hospody s 50 místy, kreslíř a humorista Petr Urban, totiž zatím nedokáže vymyslet nic lepšího, aby vyhověl požadavkům nového zákona a vytvořil v lokále pro nekuřáky místo, kde by je neobtěžoval štiplavý dým z cigaret.

Článek

"Ještě se ale asi poradím s právníkem, abych neměl problémy s úřady," uvedl Urban. V Pivrncově putyce podle něj kouří skoro každý. A i když jsou puštěné dva větráky na zdech a funguje také jeden lapač u výčepu, dým z lokálu téměř nikdy nevyprchá.

"Kdybych hospodu rozdělil nějakou zdí nebo přepážkou, úplně by se změnil její ráz, a to bych nerad," podotkl Urban. Pochybuje, že by už nastala doba na to, aby ve všech restauracích vznikaly za každou cenu oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. "Jsme v Čechách pořád ještě 50 let za opicemi," vysvětlil Urban.

Něco podobného si myslí také majitel jedné malé vesnické pivnice v severních Čechách. Z obav před hygieniky si přeje zůstat v anonymitě. "Hospodu mám udělanou z jedné malé místnosti a kdybych ji přepůlil, tak by si tady lidi připadali jak někde v chlívku pro kozu," podotkl hostinský. Pokud by mu hygienici pohrozili, ať v zakouřeném lokále pro nekuřáky něco udělá, nejspíš by jenom položil na stůl ke stěně pod jediný větrák papírek s nápisem Pouze pro nekuřáky.

Na lapač dýmu nebo na přestavbu lokálu mu totiž scházejí peníze. Nemíní utrácet ani za další větráky. "Chlapi mně nadávají už teď, když pustím i ten jeden, co tady mám. Prý dělá rámus a utíká skrz něj teplo," řekl hostinský.

O pořízení dalšího lapače dýmu neuvažují ani v Pivrncově putyce. Stál by totiž kolem 70 000 korun. "Nemáme tak velké tržby jako restaurace ve velkých městech a na drahou ventilaci nám peníze nestačí. Jsme rádi, když vyděláme na platy zaměstnanců," upozornila Urbanova manželka Inka, jež Pivrncovu putyku řídí.

Sama si v životě nedala jedinou cigaretu, ale hospodu rozdělenou na dvě části si nedokáže představit ani ona. "Kouří se u nás i v době obědů a nikdo si zatím nestěžoval. Jen jednou nás větší skupina dospělých s malými dětmi dopředu požádala, jestli by se nemohli najíst tam, kde se nekouří. Dali jsme je výjimečně do vedlejší místnosti s kulečníkem a galerií s Petrovými obrazy," prozradila Urbanová.

"V hospodě kouří odjakživa skoro všichni"

Po zkušenostech s Urbanovými drsnými kreslenými vtipy však většinu hostů občasné chuchvalce dýmu v Pivrncově putyce nezarazí. "V hospodě kouří odjakživa skoro všichni. A když se namaže nekuřák, tak si mockrát zapálí i on. Kdybychom kouření úplně zakázali, zůstali by nám tak tři čtyři štamgasti a ostatní by šli jinam," shrnul Urban.

Sám si někdy zapálí, ale nikomu nekouří pod nos při jídle a bere ohledy i na malé děti. V některých obdobích cigaretami své okolí vůbec neotravuje. Do úst si totiž na patro vkládá speciální švédský tabák a nikotin mu proniká do těla sliznicí. "Švédský tabák si nechá dovážet hodně vrcholových sportovců, aby si neničili plíce kouřem," vysvětlil bývalý sáňkař - olympionik Urban.

Švédský tabák ovšem svým hostům v Pivrncově putyce místo cigaret prodávat nebude. Sice by se tam projasnilo, ale hospoda by prý vypadala nějak divně. Skoro až tak, jakoby v ní seděli samí křečci. Člověk se švédským tabákem v puse totiž vypadá jako opuchlý, řekl Urban.

O kouření Urban nakreslil spoustu vtipů. V některých se objevily i výchovné momenty. "Na jednom mém vtipu z doby před téměř 20 lety čistil doktor zadehtovanému kuřákovi plíce štětkou na vymetání komínů," vzpomněl si kreslíř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám