Hlavní obsah

BBC ocenila gorilí show z pražské zoo

Právo, BBC, aa

Gorilí "reality show" pražské zoologické zahrady Odhalení vyzdvihl jako nejoriginálnější z množství podobných TV programů, jež zaplavují svět, britský internetový server BBC News. Upozornil při tom, jak překvapivě vysoký zájem a oblibu diváků pražská gorilí show získala.

Článek

BBC oceňuje lehký sarkasmus v metě soutěže "o dvanáct melounů", což je "ovocný protipól" tučné finanční odměně vítězům v právě skončených lidských reality show.

Reportáž pražského zpravodaje BBC přibližuje čtenářům 175kilogramového Richarda, vůdčího samce tlupy, jak s dojemnou otcovskou péčí pomáhá svému ročnímu synovi Mojovi zvládat první neohrabané krůčky, a jemné nuance snahy nově příchozí samičky Kamby o začlenění mezi "starousedlíky". Když ale jde o žrádlo, Richard se stává - v souladu se zákony přírody - sobeckým pánem a vybírá pro sebe ty nejlepší kousky.

"Projekt má dvě stránky," cituje BBC Miroslava Bobka z Českého rozhlasu, duchovního otce nápadu. "První je zábava - je to televizní show s konflikty ve vile a vším dalším. Hlavní je ale výchova diváka," pokračuje Bobek. "Poskytujeme lidem informace o zvířatech, jejich chování a blízkosti nám, lidem."

"Jsou nám tak podobní, jsou to nejlidštější zvířata, a to je zřejmě důvod tak velké obliby gorilí show," dodává v reportáži Pavel Brandl ze zoo.

BBC polemizuje s kritickým názorem Jana Jiráka z mediálních studií UK Praha, který v souvislosti s gorilí show soudí, že TV se podbízí nejnižšímu vkusu průměrného diváka stále novými typy programů, zatímco "staré žánry" a estetično jsou provždy ztraceny. Zvířecí soutěž v ČT je ale po všech stránkách pozitivní, namítá BBC - i kdyby jen tím, že veškerý výnos mobilního hlasování má jít na vybudování gorilí rezervace v Africe.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám