Hlavní obsah

Auto zesnulého papeže půjde v únoru do dražby

– PAŘÍŽ

Auto, které patřilo bývalému papeži Janu Pavlu II. v době, kdy byl ještě krakovským biskupem, půjde 11. února do dražby. Vůz Warzsawa z roku 1958 byl vyroben na zvláštní zakázku Karola Wojtyly a dodnes jsou doklady k autu na jeho jméno, uvedl zástupce pařížské aukční síně Christie's.

Článek

Auto pochází ze zvláštní série a bude se v aukci nabízet poprvé. Odhady týkající se jeho ceny se pohybují od pěti do patnácti tisíc eur.

Koncem října minulého roku bylo na aukci v americkém Las Vegas prodáno jiné auto bývalého papeže, bleděmodrý Ford. Nový majitel, houstonský právník a sběratel automobilů John O'Quinn za něj dal 690 tisíc dolarů, což bylo podstatně méně, než se očekávalo. Aukční síň počítala s dvěma až dvěma a půl milióny dolarů.

Nejistý je zatím také osud rodného domu bývalého papeže v polských Wadowicích. Současný majitel objektu Ron Balamuth, jenž žije v New Yorku, ho nabízí za milión dolarů.

Návrh na prodej domu, v němž je od roku 1984 muzeum mapující papežův život, rozvířil v zemi značné vášně. Objevují se návrhy, aby se uspořádala lidová sbírka na odkoupení domu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám