Hlavní obsah

Fotbalová Amfora odjela do Chile a Paraquaye

PRAHA

Setkáním v poklusu by se dala nazvat středeční autogramiáda členů fotbalového klubu Amfora v pražském paláci knih Luxor. Knihu s názvem To byl teda gól!, vydanou loni v září k třicetiletému výročí mužstva celebrit, totiž zájemcům podepisovali jen pár okamžiků před tím, než se z ruzyňského letiště vydali na čtyřiadvacetihodinovou cestu do Chile a Paraguaye.

Článek

"Budou dvaadvacátou a třiadvacátou zemí, které navštívíme," řekl prezident tohoto zájmového sdružení AMatérských FOtbalových RArit Petr Salava. V Chile je čeká vedle fotbalového zápasu i vystoupení na české ambasádě pro krajany. V Paraguayi velký koncert v amfiteátru v San Bernardinu, kde vystoupí i zástupce slovenského popu Vašo Patejdl, a utkání v kopané, k němuž má nastoupit i prezident této země.

"Je to další z cest, které jsou vedle sportu jakousi kulturní misí. Proto s sebou vezeme DVD o Praze a České republice," dodal. Zatímco jeho kolegové prý chodili do solárií, aby dostali základ, on jako tmavší typ ušetřil - je totiž opálený po celý rok.

Mezi účastníky zájezdu jsou například Jiřina Bohdalová, Jitka Zelenková, Věra Martinová, Zora Jandová, Karel Gott, Petr Novotný, Jan Rosák, Karel Bláha, Jan Čenský, Jožka Černý, Vladimír Čech a Martin Dejdar, který je prý duší sportovec.

Dejdar myslí i na diváky

"I proto každý zápas beru alespoň trochu doopravdy. Nejsem fotbalista, ale když už jsem na hřišti, dávám do toho všechno a snažím se týmu pomoci, aby vyhrál. Myslím přitom i na diváky, aby viděli trochu legrace," řekl Dejdar, který byl zatím s Amforou v Rusku a v Severní Americe.

Karla Gotta čeká v těchto jihoamerických zemích funkce čestného vykopávače. "Je to vynikající parta kolegů, kde se stále něco děje. Jako zpěvák jsem byl jen v Caracasu a Rio de Janeiru na festivalech. Proto se do Chile a Paraguaye těším. Už kvůli poznávání přírody, mentality lidí a samozřejmě i písní," uvedl.

Klubem prošlo už na čtyři sta členů

Klub Amfora vznikl koncem roku 1974, kdy sehrál první fotbalový zápas. Z rekreačně sportujících umělců ho tehdy sestavili někdejší dýdžej Petr Salava a rocker František Ringo Čech. K dnešku klubem prošlo na čtyři sta členů, kteří vedle evropských zemí kopali do míče i v Tunisku, Japonsku, Austrálii, Novém Zélandě, Thajsku, Rusku, Indonésii, Kostarice, Jihoafrické republice a Sjednocených arabských emirátech.

Na kontě Amfory je za dobu její existence kolem 550 zápasů doma i v zahraničí. K dnešku sdružuje přes sedm desítek populárních zpěváků, herců, muzikantů, moderátorů a sportovců. Před šesti lety dostal Salava od Českomoravského fotbalového svazu cenu za šíření slávy a dobrého jména fotbalu doma i v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám