Hlavní obsah

Tasov se proměnil v ledovou safari

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TASOV

Unikátní přehlídka zvířat má na svědomí, že motoristé projíždí Tasovem na Hodonínsku krokem. Mnozí zastavují, a přestože nebezpeční predátoři nejsou v klecích, vystupují z aut a fotí je.

Článek

Jedenáct zvířat je totiž vytvořeno ze sněhu, jehož pevnost zajišťuje ledový povlak. Celkem jedenáct tvorů od pravěkých monster je umístěno v devíti skupinách, jejichž vznik má na svědomí parta dobrovolných hasičů z Tasova. Vše začalo před pěti lety, kdy David Šrámek vytvořil první sněhové monstrum.

Na pravěkého ještěra si Tasovští rychle zvykli a tak se počet spolutvůrců i vytvořených zvířat postupně zvyšoval. Nikdy ale nemohl chybět pravěký ještěr, který letos dorostl do více než dvoumetrové výšky. "Scházeli jsme se tady několik odpolední. Udělali jsme si stánek, kde se servíroval svařák a langoše a dělali jsme na zvířatech. Pracné bylo sousoší medvěda, kterému jsme letos dali ještě jednoho menšího, aby nebyl tak sám. Napřed jsme museli do bednění nacpat spoustu sněhu a pak teprve modelovat," řekl David Šrámek.

U dvou medvědů nechybí ani jejich svačinka v podobě ryby. Dokončené sochy pak tvůrci rosili vodním postřikem, až jejich povrch zledovatěl. Roman Šrámek, který s bratrem stál u zrodu myšlenky tvorby ledových zvířat, vytvořil dvanáctého tvora také před svůj dům. "Letos to bylo ale složitější, až jsme dodělali sochy, museli jsme ometat a odklízet sníh, kterého napadlo letos skutečně hodně," řekl Roman Šrámek.

V přírodní galerii, kterou místní nazývají safari, nechybí ani filmové bytosti. Dvě chobotnice v zelené a modré barvě, mají svůj původ ve filmové tvorbě pro děti. Jak prozradila dcera duchovního otce ledové Zoo, tatínek je tvořil po paměti, aniž by se díval na videokazetu s filmem. Nezvyklé zákoutí s ledovými zvířaty neztrácí kouzlo ani po soumraku. Obec nainstalovala na sloup reflektory a tak ledová monstra nabízí zvláštní podívanou i po setmění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám