Hlavní obsah

Schwarzeneggerovo jméno zmizelo ze stadiónu v Rakousku

ŠTÝRSKÝ HRADEC

Jméno kalifornského guvernéra, hollywoodského herce a svého rodáka Arnolda Schwarzeneggera odstranilo rakouské město Štýrský Hradec z místního fotbalového stadionu. Obyvatelům vadilo, že jejich roli ve funkci kalifornského guvernéra nedal milost popravenému Stanleymu "Tookimu" Williamsovi, který spoluzakládal v roce 1971 losangeleský pouliční gang Crips.

Článek

Ten byl 13. prosince popraven smrtící injekcí v kalifornské věznici San Quentin. Rakušané ovšem trest smrti odmítají. Část americké i světové veřejnosti navíc požadovala pro Williamse milost, protože se podle jejich mínění ve vězení proměnil. Zapojil se do boje proti násilí a v knihách pro děti varoval před gangy. Šestkrát byl svými přívrženci navržen na Nobelovu cenu za mír a čtyřikrát na Nobelovu cenu za literaturu.

Někteří zemští politici, především z řad opozičních sociálních demokratů, komunistů a Zelených, začali po popravě Williamse požadovat, aby Schwarzeneggerovi bylo odebráno rakouské občanství a aby byl přejmenován fotbalový stadion ve Štýrském Hradci, který nese od roku 1997 Schwarzeneggerovo jméno. Hlasování v městském zastupitelstvu se mělo konat 19. ledna 2006.

Sedminásobný mistr světa v kulturistice a představitel řady filmových rolí tomu však minulý týden předešel, když v dopisu adresovaném starostovi Štýrského Hradce Siegfriedu Naglovi zakázal městu, aby nadále používalo jeho jméno na fotbalovém stánku i pro reklamní účely. Poštou se navíc rozhodl vrátit čestný prsten, který mu před šesti lety věnovali radní Štýrského Hradce, nedaleko něhož se před více než 58 lety narodil.

Nad stadionem fotbalového klubu GAK tak znovu visí původní nápis Štýrský Hradec -Liebenau.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám