Hlavní obsah

Princ Charles nechce být korunován jako Jiří VII.

LONDÝN

Mluvčí kanceláře prince Charlese v sobotu popřela tvrzení listu The Times, že si princ Charles, který je následníkem britského trůnu, nepřeje být korunován jako Karel III.

Článek

Mluvčí princovy kanceláře v sobotu sdělila, tvrzení The Times je "odsouzeníhodná spekulace". List psal, že princ Charles chtěl převzít žezlo po královně Alžbětě II. jako Jiří VII. Princ, jehož celé jméno je Charles Philip Arthur George, si prý nepřál, aby jako Karel III. navazoval na nechvalně známé jmenovce. Karel I. byl v roce 1649 popraven po občanské válce, po níž následovala krátká republika pod vedením Olivera Cromwella.

Syn popraveného krále Karel II. strávil 18 let v exilu a získal přezdívku "flamendr", protože měl bezpočet milenek.

Charles záležitost konzultoval s blízkými přáteli, z nichž jeden se svěřil novinám, že mluvil o jménu Jiří. Posledním králem tohoto jména byl jeho dědeček a otec současné královny Jiří VI., který zemřel v roce 1952 a který převzal otěže vlády po Eduardovi VIII. Ten abdikoval v roce 1936, aby se mohl oženit s rozvedenou Američankou.

Dodatečný výběr jména není v britské monarchii neobvyklý. Královna Viktorie  byla po narození pokřtěna jako Alexandrina Victoria a Eduard VIII. byl dlouho znám jako princ David.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám