Hlavní obsah

Karel Gott se zřejmě vrátí do Jevan, ale jen ve vosku

Právo, Radek Plavecký

Karel Gott bude mít zřejmě muzeum. V jeho bývalém domě v Jevanech, který koupil podnikatel Jan Moťovský, chce nový majitel vybudovat Gottland. Expozice nejspíš nebude mít daleko k tomu, co vytvořili cimrmanologové o svém idolu v Liptákově. Návštěvníci tak uvidí postel, kde Karel Gott spával, židli, kde sedával, okno, u něhož maloval.

Článek

"Tuto představu budeme dotvářet i voskovými figurínami, takže by tady mohl být například Karel Gott ochutnávající víno, u vstupu bude Karel Gott vítací," řekl Právu původce myšlenky muzea Jan Moťovský s tím, že jednoho voskového třicetinásobného Zlatého slavíka už má z muzea voskových figurín v Praze.

Moťovský coby obchodník s realitami koupil vilu v Jevanech přímo od zpěváka a rozhodoval, co s ní. Nejprve tam měl být penzion, ale náklady na rekonstrukci by byly příliš vysoké. Pak vznikl nápad vytvořit unikátní muzeum člověka, který ještě žije a který se sám bude na vzniku expozice podílet, jak Karel Gott potvrdil.

"Zatím je to v plínkách a mnoho o tom nevím. Domluvili jsme se s panem Moťovským, že se kvůli tomu sejdeme, ujasníme si svoje představy a budeme spolupracovat. Asi bych se k tomu měl aspoň trochu vyjádřit, když to ponese moje jméno," pousmál se nejpopulárnější český zpěvák Karel Gott. Teprve až bude mít muzeum konkrétnější podobu a jasnější vizi, chce Gott hodnotit. Prozatím se mu ale nápad líbí a je připraven něco svého do muzea věnovat.

Nalákat německé turisty

"Úplně nejraději bych byl, kdyby hned u vchodu mohlo být naše nové CD Karel Gott a Karel Svoboda, na kterém nyní pracujeme. To jsou nově nahrané písničky ze starší doby, kdy jsme s Karlem Svobodou začínali, takže někdy od roku 1967. To bych byl rád, kdyby ho tam mohli návštěvníci mít k dispozici," řekl Právu Gott.

Součástí muzea podle představ podnikatele bude také bar či kavárna, kde by se promítaly dokumenty o české popové hvězdě a podávala oblíbena Mistrova jídla, která pomůže připravit osobní Gottova kuchařka.

"Sám ještě pořádně nevím, jaké další rarity nebo zatím tajemství o něm prozradíme, bude záležet, co bude sám chtít odhalit, kam až zajde. Rozhodně ale chceme třeba shromáždit všechny jeho desky, vystavit Slavíky a další ceny, jeho obrazy, fotografie a dokumenty z jeho vlastních archivů," jmenoval pětatřicetiletý podnikatel Moťovský.

Muzeum chce propagovat v zahraničí, zejména v Německu, kde má Gott obrovskou oblibu. Součástí několikadenních zájezdů do Čech by se tak kromě návštěvy Karlštejna mohl brzy stát i výlet do jevanského Gottlandu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám