Hlavní obsah

Bratři Saudkové se po letech usmířili

PRAHA

Více než rok vládly smutek a napětí v rodinách Jana a Káji Saudka. Světově proslulý fotograf a neméně slavný kreslíř spolu po sérii vzájemných neshod přestali komunikovat. Ve čtvrtek 14. prosince, přesně ve 21 hodin, ale došlo ke smíření. Oba slavní bratři společně vystoupili v talkshow Bejt Café, kterou tradičně pořádá židovská kongregace Bejt Praha. Za bouřlivých ovací četného publika z řad pražské židovské obce si Saudkové na závěr pořadu podali ruce.

Článek

Evidentně dojatý Jan se vzápětí přiznal, že na svého bratra nikdy nezanevřel. "My jsme se sice před časem rozešli, ale musím říct, že mám pořád Káju rád a vážím si ho. Navzdory všemu, co se mezi námi stalo. A mám velkou radost, že došlo k usmíření," prohlásil.

Akci tajně zorganizoval šéf kongregace Bejt Praha Peter Gyeri společně se Sárou Saudkovou. Bývalá přítelkyně a spolupracovnice Jana Saudka doslova zářila štěstím, její záměr vyšel. "Jsem velmi spokojená, protože Jan a Kája se mají bezesporu rádi. Bratrská láska v nich prostě je a doufám, že jim dlouho vydrží. Po tom všem, co spolu v životě prožili, by měli držet při sobě," svěřila se Sára. V průběhu talkshow se probíraly i tragické události, které rodinu Saudků velmi hluboce zasáhly.

Přežili holocaust

Oba bratři totiž pouhou shodou náhod přežili holocaust. Za nacistické okupace byli internováni v Terezíně. Odtud je němečtí nacisté přesunuli do sběrného tábora v Polsku, kde byla shromažďována dvojčata, na nichž pak v nedaleké Osvětimi prováděl svoje nelidské pokusy nacistický zločinec Mengele. V táboře bratry posléze osvobodili ruští vojáci. Jan Saudek se přiznal, že by po těchto děsivých zážitcích dokázal zabít člověka. "Můj otec jednou za protektorátu šel na procházku se svým přítelem. Ten tatínkovi řekl, že v Německu existují zařízení, ve kterých jsou zabíjeni lidé včetně malých dětí. "

"Otec mu odpověděl, že národ Schillera a Goetheho by nikdy nebyl schopen takových zločinů. To znamená, že můj otec, díky svému založení, by nebyl schopen zabít. Já jsem na tom trochu jinak. Když dnes slyším mluvit neonacisty nebo iránského prezidenta, jak vykřikuje, že holocaust nebyl a že Izrael vymaže ze světa, vím, že bych byl schopen v krizových situacích vzít do ruky pušku a jít střílet," prohlásil Jan Saudek.

Zlo je stále mezi námi

"To, co jsme s bratrem zažili, je už dávno. Kdykoli se ale podobné hrůzy mohou znova opakovat. Zlo tady pořád je. Jak zabránit jeho šíření, to nevím. Alespoň chceme společně s bratrem varovat všechny lidi, aby zůstali ve střehu," dodal legendární fotograf.

V koncentračních táborech zahynula většina členů Saudkovy rodiny. Přežili Jan, Karel a jejich otec, který v Osvětimi přišel o sedm bratrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Sára Saudková zase hne kritikům žlučí

"Myslím, že má výstava zase trochu rozvíří vody české kritiky a jako obvykle hnu některým pánům pěkně žlučí. Jsem pro ně těžkým soustem, protože přes jejich...

Výběr článků

Načítám