Hlavní obsah

Pražská zoo pomáhá zachránit nosorožce

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V přírodě žije méně než 17 tisíc nosorožců. Pomoci jim má nový několikaměsíční celoevropský projekt Zachraňme nosorožce. Shromažďuje 350 tisíc eur (asi 10,5 mil. Kč). Zapojila se do něj také pražská zoologická zahrada. "I když nosorožce nechováme, cítíme povinnost podpořit ochranu zvířat v divoké přírodě," řekl ředitel zoo Petr Fejk.

Článek

Kampaň upozorňuje na další z vymírajících druhů na Zemi. Přispět na jeho záchranu může přitom každý návštěvník zoo, a to i několika korunami. Za 10 Kč - v hodnotě průměrné ceny známky do Afriky - lze poslat osobní vzkaz v rámci nejdelšího dopisu africkým nosorožcům.

Hlouběji do kapsy rodiče sáhnou, pořídí-li dětem CD Havěť všelijaká za 299 Kč. Písně na něj nazpívali mj. zpěváci Jarek Nohavica, Richard Krajčo, Vlasta Redl nebo skupiny Čechomor a Neřež. V prodeji je od listopadu. Vydavatelé včera nosorožcům věnovali první šek na 10 tisíc Kč.  

Vzdělávání pro děti

Celoevropský den nosorožců proběhne v pražské zoo 1. května 2006. Do té doby instituce uspořádá desítky vzdělávacích pořadů Krajinou nosorožců pro děti z mateřských, základních i středních škol. Školáci budou soutěžit i v dalších projektech, například Dovednosti stopaře, Umění domorodců nebo Bistro u mlsného nosorožce.

Kampaň Zachraňme nosorožce vyhlásila Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) letos v září. V Česku se do ní zapojily rovněž zoo ve Dvoře Králové, Ostravě, Brně, Liberci a Jihlavě. Vybrané peníze EAZA rozdělí na 13 projektů v Africe a Asii, kde žije pět druhů nosorožců. Poslouží například na tisk osvětových letáků, nákupy moskytiér pro strážce, stanů pro terénní pracovníky nebo jeřábu na přepravu zvířat.   

Nosorožci patří ke kriticky ohroženým živočichům. Doplácejí na války, pytláky a rozmach průmyslu. Nejvzácnějšího druhu - nosorožce jávského - ve volné přírodě zbývá pouze šest desítek kusů.  

Reklama

Výběr článků

Načítám