Hlavní obsah

Vědci rozluštili záhadu úsměvu Mony Lisy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Vědci konečně zveřejnili výsledek bádání, které trvalo skoro 500 let. Záhada úsměvu Mony Lisy byla rozluštěna do takových detailů, že by nad tím možná žasnul i sám Leonardo. Tedy budeme-li věřit závěrům, k nimž došla amsterodamská univerzita.

Foto: Novinky

Mona Lisa malíře Leonarda da Vinci.

Článek

Podle nizozemských badatelů úsměv prozrazuje z 83 procent štěstí, z devíti procent pohrdání, ze šesti procent strach a ze dvou procent hněv. Tyto hodnoty prý zjistil počítačový program, který vědci vymysleli společně se svými kolegy z univerzity v Illinois a který bere v úvahu rysy obličeje a srovnává je se šesti základními lidskými pocity.

Leonardo maloval obraz několik let

Obraz, který je nejslavnějším exponátem pařížského muzea Louvre, začal Leonardo da Vinci malovat v roce 1503 a pracoval na něm několik let. Do Francie, kam ho na svůj dvůr pozval král František I., ho přivezl poté, co za něj jeho objednatel, manžel Mony Lisy Francesco del Giocondo údajně odmítl zaplatit, protože se mu nelíbil.

Program, který Nizozemci použili k údajnému rozluštění záhady, by prý v budoucnu mohl sloužit k adaptaci počítačů podle nálad jejich uživatelů a také k sofistikovanému sledování osob.

Reklama

Související témata:

Související články

Mona Lisa byla matkou pěti dětí

Po pěti stoletích dohadů a nejistoty se podařilo s konečnou platností potvrdit totožnost tajemné ženy z obrazu Leonarda Da Vinciho - jde o Lisu Gherardini,...

Louvre zakázal fotografování Mony Lisy

Návštěvníci pařížského muzea Louvre si už nemohou fotografovat jeho nejslavnější exponát - Leonardův obraz Mona Lisa - ani některá další známá díla....

Výběr článků

Načítám