Hlavní obsah

Stařík žije, i když je už 15 let úředně mrtvý

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PROSTĚJOV

Ač prohlášen patnáct let za mrtvého, těší se z dobrých polévek a pečeného masa 94letý František Bébar, který se doléčuje po operaci v oddělení léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) v Prostějově. Má za sebou opravdové zmrtvýchvstání: za nebožtíka je šedovlasý muž se zvrásněnou tváří úřadně považován už od roku 1990.

Článek

"V listopadu se podrobil chirurgickému zákroku v prostějovské nemocnici kvůli urologickým potížím. Od začátku prosince byl přeložen k nám na oddělení, aniž byla přesně známa jeho identita," řekl Právu primář LDN Lubomír Grepl.

Po přijetí na chirurgii se lékaři primárně snažili nemocnému pomoci a okolnost, že udává různá jména a rodná čísla, zůstala bokem. Teprve když se ani přes žádné příbuzné nepodařilo zjistit, o koho jde, obrátili se lékaři na policii. "Nemocný, který k nám přišel ze Smržic na Prostějovsku a udával, že tam žije u přítelkyně, uváděl postupně až patnáct jmen," doplnil Grepl.

"Dostali jsme jejich seznam a začali se věcí zabývat. Z patnácti jmen se jedno přiblížilo i k fotografii, uložené v registru občanských průkazů. Jenže u toho jména bylo uvedeno, že jde o zemřelou osobu," sdělila mluvčí prostějovské policie Alena Slavotínková. "Postupně jsme prokázali, že jde o muže, o němž v roce 2003 soud v Uherském Hradišti rozhodl jako o mrtvém, a to s platností od roku 1990, odkdy byl nezvěstný," uvedla.

Důchod dostane, až ho soud zpětně uzná za živého

"Já jsem pracoval v cukrovaru, pak jsem bydlel u známých v Kostelci na Hané, ve Smržicích a kde se dalo," říká velmi živě za mrtvého prohlášený děda. Do další debaty se mu už ale nechce, prý ho to unavuje. Bez znatelnějších potíží přitom dokáže vstát z postele a obout se do papučí. Z čeho žil, zda pobíral nějaký důchod, o tom se nebaví.

"Něco takového jsem ještě neslyšela. O tom, jestli mu bude náležet zpětně důchod, se bude rozhodovat, až ho soud zpětně uzná jako živého. Finanční plnění je však ze zákona možné jen tři roky zpětně. Je to ojedinělá věc, budou se tím zabývat právníci," uvedla pracovnice Okresní správy sociálního zabezpečení v Prostějově, která si nepřála být jmenována.

"V jeho případě bude rozhodovat podle mých informací soud v Uherském Hradišti, který ho v roce 2003 za mrtvého prohlásil," řekl primář Grepl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám