Hlavní obsah

Lvovi v římské zoo léčí artrózu 24karátovým zlatem

ŘÍM

Velmi neobvyklou metodu použili veterináři, aby zbavili bolesti kloubů lva Bellamyho v římské zoologické zahradě. Třináctileté šelmě lékaři injektovali do příslušných svalových partií 50 miniaturních pelet ze 24karátového zlata. Lékaři se při této neobvyklé kúře rozhodli využít faktu, že zlato pomáhá uvolnit svalové kontrakce v okolí bolestivých zón.

Článek

Bellamy skoro nemohl chodit, než mu veterináři před dvěma týdny vpravili do těla pelety o průměru pouhý jeden milimetr. "Implantovali jsme mu zlato do páteřních svalů a také ke kloubům. Lev už stárne, a pokud bychom nezasáhli, bylo by to jen horší a horší," řekl agentuře AP doktor Klaus Gunther Friedrich.

Lvi se obvykle dožívají v divoké přírodě 16 let a v zajetí o něco víc. Bellamymu už je 13 let, takže má na neduhy spojené s věkem nárok.

Operace trvala tři a půl hodiny. Bellamy pak sice vypadal poněkud zesláble a třásl se - ale mohl chodit. "Myslím si, že bolest už necítí. Samozřejmě se ho na to nemohu zeptat, ale prohlédl jsem ho a vypadá to, že bolest ho skutečně opustila. Je to vynikající výsledek," řekl Friedrich.

Jak dodal, technika injektování zlata se zatím používala při léčbě menších domácích zvířat, jako jsou psi a kočky, a veterináři ji zatím jedenkrát použili i u jednoho tygra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám