Hlavní obsah

Titanic šel pod hladinu rychleji, než se soudilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Legendární "nepotopitelný" Titanik šel ke dnu mnohem rychleji, než se soudilo. Objev dvou částí trupu svědčí, že se loď rozlomila na tři kusy, načež pasažéry pohřbila pod hladinou během několika minut.

Článek

Experti až dosud vycházeli z toho, že se parník rozlomil na příď a na záď, jak to vylíčil velkofilm Titanic v roce 1997, a že lodi pak trvalo 20 minut, než se potopila. "Zdá se, že Titanik byl milosrdnější. Ke dnu víc spěchal," řekl David Brown, který se katastrofou zabývá.

Nově objevené kusy trupu prozkoumala letos v srpnu expedice americké televizní stanice History Channel. Rozložení trosek na dně potvrdilo, že nejprve se odlomil spodek trupu, pak se rozlomila i loď. Příď šla ke dnu ihned, zatímco záď plná lidí čněla nad hladinu ledového oceánu ještě pět minut.

Titanic se 15. dubna 1912 srazil na své první plavbě s obřím ledovcem. Ve vodách severního Atlantiku našlo smrt 1517 cestujících.

Reklama

Související témata:

Související články

Objevitel Titaniku chce ochranu vraku

Robert Ballard, objevitel vraku Titaniku na mořském dně, vyzval k podepsání mezinárodní úmluvy, která by zabránila pustošení lodě sběrateli lovci suvenýrů...

Výběr článků

Načítám