Hlavní obsah

Klaus pohovořil s monackým knížetem nejenom o fotbale

PRAHA

Prezident Václav Klaus pozval monackého knížete Alberta II. na snídaní na Pražském hradě. Oba státníci spolu hovořili o ekonomice, politice i o středečním vítězství fotbalistů AS Monaco nad pražskou Slavií 2:0.

Článek

"Praha je nádherné město," netajil se nadšením nad krásami českého hlavního města monacký kníže. Albert se však v Česku zastavil jen krátce, ještě ve čtvrtek se dopoledne vrací domů.

Albert přihlížel vítězství monackých fotbalistů přímo na stadiónu na Strahově, spolu s ním byl na tribuně i premiér a fanoušek sešívaných Jiří Paroubek. 

Nový monacký kníže Albert II. se ujal vlády po svém otci Rainierovi III., který zemřel v dubnu. Sedmačtyřicetiletý Albert je členem Mezinárodního olympijského výboru. Sám byl aktivním sportovcem, jako člen monackého čtyřbobu se zúčastnil pěti olympijských her. Vedle fotbalu a bobových soutěží se věnuje například i lyžování, šermu, judu, plavání, tenisu, veslování a dalším sportům.

Albert je pětatřicátý panovník z rodu Grimaldiů, jenž v Monaku vládne už víc než sedm století. Je potomkem zesnulého knížete Rainiera a hollywoodské hvězdy Grace Kellyové, která před 23 lety tragicky zahynula při autonehodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám