Hlavní obsah

George Bush omilostnil krocana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush při tradičním ceremoniálu omilostnil v úterý krocana jménem Marshmallow. Krocan tak unikne osudu miliónů svých druhů, kteří ve čtvrtek skončí na svátečních stolech při oslavě Dne díkůvzdání.

Článek

Prezident nově rozhodl, že Marshmallow bude přepraven z Washingtonu do kalifornského Disneylandu, kde o nadcházejících svátcích povede čelo slavnostního průvodu. Stejné privilegium náleží i jeho náhradníkovi pojmenovanému podle amerických sladkých brambor Yam. Oba ptáci letí první třídou. Po splnění svých povinností při slavnostech dožijí oba ptáci na ranči, který patří Disneylandu.

Předchozí omilostnění ptáci putovali z Bílého domu vždy rovnou na odpočinek na farmy ve Virgínii nebo do některé z tamějších zoo.

Tradice omilostnění krocanů se datuje až do 60. let 19. století, kdy v Bílém domě úřadoval prezident Abraham Lincoln. Svoji současnou podobu získal ceremoniál v roce 1947 za prezidenta Harryho Trumana.

Marshmallow a Yam pocházejí z Minnesoty, která je největším producentem krocanů a krůt ve Spojených státech. Na jednoho obyvatele pětimiliónového státu připadá v průměru více než devět krocanů. Z 269 miliónů krocanů a krůt chovaných ročně na amerických farmách plná šestina skončí na pekáčích při Dnu díkůvzdání.

Reklama

Výběr článků

Načítám