Hlavní obsah

J. K. Rowlingová je bohatší než královna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Díky neuvěřitelnému úspěchu a kouzlu knih o čarodějnickém učni Harry Potterovi má spisovatelka J. K. Rowlingová přímo pohádkové bohatství. Zatímco ještě před pár lety byla Rowlingová svobodnou matkou na podpoře, dnes je bohatší než Její Veličenstvo královna Alžběta II. nebo královna popu Madonna, píše na svých internetových stránkách časopis Hello.

Článek

S osobním majetkem odhadnutým na 280 miliónů liber (cca 14 miliard 560 miliónů korun) se autorka umístila na 122. příčce každoročního seznamu nejbohatších lidí Anglie, který zhotovuje deník Sunday Times.

Bohatství britské panovnice je odhadováno na 250 miliónů liber (cca 13 miliard korun), což královnu Alžbětu řadí na 133. pozici seznamu. Zpěvačka Madonna se umístila na 149. místě s majetkem odhadnutým na 227 miliónů liber (cca 11 miliard 804 miliónů korun).

Za dosud vydané čtyři díly Harryho Pottera vydělala Joanne K. Rowlingová přibližně 150 miliónů liber (cca 7 miliard 800 miliónů korun). Zbytek jejího majetku pochází z filmů a z podílů na prodeji zboží spojeného s malým čarodějem. Letos v červnu vyjde ve Velké Británii pátý díl série a tento měsíc začíná ve Skotsku natáčení třetího filmu (Harry Potter a vězeň z Azkabanu), což znamená, že i rok 2003 bude pro spisovatelku velmi lukrativní. Dá se proto předpokládat, že se v příštím roce umístí v seznamu nejbohatších lidí Velké Británie na ještě lepší pozici.

Autorčin letošní úspěch je podle časopisu Hello o to významnější, že rok 2002 byl pro super bohaté lidi velmi špatným. Poprvé se společný majetek britských boháčů propadl o 2% na 156 miliard liber (8, 1 biliónu korun). Vinu podle odborníků nesou nestálé burzovní trhy, na kterých přišlo 50 nejbohatších lidí světa v loňském roce o 85 miliard liber (4, 4 biliónu korun).

Nejbohatším mužem Velké Británie je už tradičně vévoda z Westminsteru, jehož majetek se odhaduje na 5 miliard liber (260 miliard korun).

Reklama

Související články

Autorka Harryho Pottera porodila chlapečka

Zdravého chlapečka porodila ve skotském Edinburghu autorka světově proslulých příběhů o čarodějnickém učni Harry Potterovi J.K. Rowlingová (37). Chlapec, jehož...

Harry Potter boduje i v britských knihovnách

Druhý díl dobrodružství čarodějnického učně Harryho Pottera se v loňském roce zasloužil o další rekord, když se na seznamu nejpůjčovanějších knih v britských...

Výběr článků

Načítám