Hlavní obsah

Asteroid ponese jméno romského zpěváka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOFIE

Asteroid, který nedávno objevili bulharští astronomové, pravděpodobně ponese jméno romské hvězdy bulharské pop-music. Planetku, dočasně pojmenovanou 2005 UT12, objevili bulharští astronomové v souhvězdí Býka za pomoci španělských a britských kolegů.

Článek

O úmyslu pojmenovat asteroid po romském zpěvákovi Azisovi informoval mluvčí vědeckého týmu. Azis je v tradičním Bulharsku vnímaný jako kontroverzní, protože se netají svojí homosexualitou.

Kromě popularity, kterou Azisovi vysloužily jeho hity, se hvězda zapsala do povědomí během letošních voleb, kdy neúspěšně kandidovala do bulharského parlamentu. Zatím není známé, jak se k nápadu bulharských vědců Azis staví.

Pokud bude souhlasit, na obloze se objeví již druhý nebeský objekt pojmenovaný po slavné romské osobnosti. Tou první je planetka č. 17611 objevená v roce 1995, která byla 9. března 2001 pojmenována Jozkakubik podle romského houslisty a primáše Jožky Kubíka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám