Hlavní obsah

Boeing 777 se chystá na rekordní let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HONG KONG

Ve středu odstartuje z hongkongského letiště nový Boeing 777-200LR Worldliner, aby vytvořil nový světový rekord v nejdelším komerčním letu bez mezipřistání.

Článek

Letoun poletí východním směrem přes severní Ameriku do Londýna. Během 23 hodin trvajícího letu má urazit vzdálenost 20 100 kilometrů. Na neupřesněném londýnském letišti by měl stroj přistát ve čtvrtek, uvedl zástupci Boeingu.

Letadla do Londýna z Hong Kongu obvykle látají západním směrem přes území bývalého Sovětského svazu. Tato cesta je totiž oproti východní variantě časově méně náročnější. Pokud se vše podaří, odsune na druhé místo svůj 16 let starý rekord. Tehdy stroj 747-400 uletěl z Londýna do Sydney vzdálenost 17 000 kilometrů.

Na palubě Boeingu 777 je třicet lidí. Kromě členů posádky jsou mezi nimi i pozvaní novináři. Tento nový Boeing je v běžném provozu schopen přepravit 300 pasažérů na vzdálenost 17 500 km. Služba mu začne v roce 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám