Hlavní obsah

Rakouský ministr financí si vzal Swarovskou

VÍDEŇ

S napětím očekávaná svatba roku v Rakousku se stala realitou - ministr financí Karl-Heinz Grasser a dědička proslulého sklářského gigantu Swarovski Fiona, si v sobotu řekli svoje ano. Květy růží na hlavy šťastných novomanželů a svatebčanů rozséval aeroplán.

Článek

Obřad se nekonal ve Vídni, v Kitzbühelu ani v letním sídle na Capri, nýbrž ve Weissenkirchenu, malém městečku na severu Rakouska, zhruba 60 kilometrů západně od metropole. Zúčastnila se ho přibližně stovka prominentních hostů v čele s kancléřem Wolfgangem Schüsselem. Známý korutanský hejtman Jörg Haider, který před lety Grassera přivedl do světa velké politiky, však pozvánku nedostal. Slavnost pokračovala v Lichtenštejnském paláci ve Vídni.

Swarovská předstoupila před oddávajícího v šatech krémové barvy a se sponou ve tvaru motýla, které si sama navrhla, její vyvolený stál po jejím boku v dokonale padnoucím tmavomodrém obleku a s poupětem růže v klopě. "Dnes je nejhezčí den mého života. Miluji ho nade vše," prohlásila dojatá nevěsta na adresu ženicha, jenž pouze připustil, že byl "poněkud nervózní."

Čtyřicetiletá Swarovská se vdávala již potřetí a z předchozích svazků má tři potomky. O čtyři roky mladší Grasser má již také jedno rozpadlé manželství za sebou.

Vypátrali je fotografové

Oba svůj vztah dlouho tajili, ovšem novináři vesměs pokaždé jejich hnízdečko lásky vypátrali a reportáže okořenili pikantními fotografiemi. Poté, co magazín News letos v březnu zveřejnil snímky páru, jak se líbá na letišti v Paříži, však došla Grasserovi (v té době ještě oficiálně zasnoubenému s mladou stážistkou na ministerstvu) trpělivost. Časopis zažaloval u soudu za porušení soukromí, při vyhrál a dostal odškodné 7000 eur (asi 210 000 korun).

A další žaloba je na spadnutí. Minulý týden informoval News o tom, že příslušnice "křišťálové dynastie" navštívila několik lékařských kapacit v Rakousku a v Itálii, což prý značí jediné: Fiona je těhotná a vzhledem ke svému věku raději konzultovala eventualitu případných komplikací. Grasser označil postup týdeníku za eticky neakceptovatelný a prý předá celou věc znovu svým právním zástupcům.

Ani v sobotu hra na kočku a na myš mezi oběma hlavními protagonisty a nevítanými médii neskončila. Obřad provázela přísná bezpečnostní opatření a i svatební hosté se dozvěděli o hodině a přesném místě konání svatby až na poslední chvíli. Grasser pouze připustil, že vybrané svatební fotografie uvolní v průběhu večera na svou osobní internetovou stránku. Právě kvůli údajným sponzorským darům na její financování musel ministr minulý rok strpět úřední vyšetřování.

Bohaté manželství

Finanční nouzí však Grasser nyní rozhodně trpět nebude, nevzal si totiž žádnou chudou Popelku. Hodnota nevěstina dílu z křišťálového impéria Swarovski se odhaduje na 550 miliónů eur (asi 16,5 miliardy korun).

Dalších 270 miliónů eur (zhruba 8,1 miliardy korun) má Fiona uloženo v soukromém majetku, v pozemcích a nemovitostech. Však si z něho již také štiplavý bulvár začal utahovat, prý je ode dneška "Fi(o)nanzminister."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám