Hlavní obsah

Archeologové vykopali v Plzni středověké figurky

Právo, pab
PLZEŇ

Několik stovek let stará torza keramických hraček objevili archeologové při záchranném průzkumu ve Veleslavínově ulici v historickém jádru Plzně. Panenka a koník bavily zřejmě některé z měšťanských dětí v 16. století.

Článek

Pro město je to významný nález, neboť v minulosti se v západočeské metropoli našla z té doby pouze jediná hračka.

"Deseticentimetrové tělíčko panenky je zdobené sukýnkou a pelerínkou. Dovezená byla zřejmě z Německa, protože surovina, ze které byla vypálená, se u nás nevyskytuje," popsala archeoložka  Pavlína Schneiderwinklová ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek (ZIP).

Keramický koník je narozdíl od panenky domácí výroby. "Je zhotovený z klasické hrnčířské hlíny, která tady byla  dostupná. Hračka má navíc zelený glazurovaný povrch," upřesnila Schneiderwinklová.

Obě figurky našli archeologové v historickém souvrství v místech původní městské středověké zástavby. "Objevili jsme je v košíčku, kam brigádníci dávají všechny vykopané nálezy. Hned jsme poznala, že jde o fragmenty hraček, i když na první pohled to až tak patrné není," dodala Schneiderwinklová.

Hračky skončily v laboratoři. "Museli jsme je očistit od usazenin. Po určení přesného datování a původu budou předány do Západočeského muzea v Plzni," řekl vedoucí laboratoře ZIP Michal Hauer.      

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám