Hlavní obsah

Druhý čínský pilotovaný let do vesmíru ve středu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Druhý čínský let do vesmíru s lidskou posádkou odstartuje ve středu. Informovala o tom v úterý agentura Nová Čína. Raketa Šen-čou-6 se dvěma kosmonauty vzlétne z kosmodromu Ťiou-čchüan v provincii Kan-su v 9:00 místního času (3:00 SELČ) a na Zemi by měla dosednout po pěti dnech v řídce obydlené severočínské oblasti Vnitřní Mongolsko.

Článek

Agentura Nová Čína předtím uvedla, že čínská televize poskytne živý vysílací signál z celého letu zahraničním médiím. Dosud čínská vesmírná agentura držela své projekty v tajnosti. Televize chystá 54 hodin živého vysílání z kosmické cesty. V případě neúspěchu mise bude podle hongkongského tisku v čínské televizi vysílán dokumentární pořad o neúspěšných vesmírných misích jiných zemí.

Větší pohodlí

Na základnu nedaleko města Ťiou-čchüan již dorazily tři dvoučlenné týmy, z nichž bude po poslední sérii lékařských a psychologických testů vybrána posádka, sdělil v pondělí čínský tisk. Posádka se může vzhledem k více než stovce technologických vylepšení rakety oproti lodi Šen-čou-5 těšit na podstatně větší pohodlí, než měl první čínský kosmonaut. Astronauti budou mít kupříkladu k dispozici spací pytel, budou si moci ohřívat jídlo, svléknout se z desetikilogramového skafandru, umýt se i odpočívat.

Rovněž jim bude umožněn pohyb mezi startovacím a současně přistávacím modulem a orbitálním pracovištěm, kde budou prováděny vědecké experimenty. Podle dřívějších zpráv agentury Nová Čína s sebou do vesmíru čínští astronauti vezmou mimo jiné sperma dvou prasat, které bude po návratu analyzováno. Naopak nebudou prý na palubě tentokrát žádná semena rostlin a testy se prý zaměří především na "lidské aktivity".

Inspirace Sojuzem

Kosmický program zaštítěný armádou je nejprestižnějším projektem čínské komunistické vlády. V říjnu 2003 se Čína stala po Rusku a Spojených státech třetí zemí, která vypravila svého člověka do kosmu. Astronaut Jang Li-wej tehdy v lodi Šen-čou-5 kroužil 21,5 hodiny kolem Země.

Vesmírné plavidlo Šen-čou se inspirovalo ruskou lodí Sojuz, stejně tak skafandry a další vybavení jsou založeny na ruských technologiích, i když Peking zdůrazňuje, že všechny předměty vysílané do vesmíru jsou čínské výroby.

Do roku 2010 chce Čína přistát s nepilotovanou sondou na Měsíci a vystavět vlastní vesmírnou stanici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám