Hlavní obsah

Anife Vyskočilová ramadán nedodržuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Anife Vyskočilová, manželka herce Ivana Vyskočila, tradiční svátek muslimů ramadán, který začal tento týden, nedrží. Neúnavná propagátorka orientálních tanců se místo toho už těší na svátek obětování kurban bayram, na jehož oslavy se každý rok připravuje mnoho dní předem.

Článek

"Ramadán doma neslavím, protože bych umřela hlady a nemohla bych se mu věnovat i kvůli množství pracovních povinností," vysvětlila bulharská Turkyně.

"Dodržuji ale svátek kurban bayram, který se podle lunárního kalendáře slaví ke konci ledna. Podle tradice všem hostům myjeme nohy a ruce a oni nám pak dávají drobné peníze. Minulý rok se dostavily všechny moje kamarádky a přišli i jejich manželé," vyprávěla Anife.

"Ony umyly nohy a ruce Ivanovi a já jsem umyla jejich muže. Voda, ve které se nohy a ruce myjí, musí být navoněná a jsou v ní nakrájené malé citrónky," doplnila Vyskočilová. Se svátkem kurban bayram je spojená i velká hostina. Při této příležitosti se v domě Anife a Ivana Vyskočilových v Úvalech u Prahy schází početná společnost.  

Orientální pokrm s knedlíky

"Každý rok peču celé jehně. Tři dny předem se musí naložit do marinády, která se připravuje z dvanácti druhů koření a oleje. Je v ní například černý a bílý pepř, koriandr, zázvor, červená paprika a další. Nakrájí se hodně cibule, na to se jehně položí a podlije vodou. Těsně před tím, než ho vyndám z trouby, přidám ještě velké množství česneku nakrájeného na plátky a sváteční opečeně je hotová," mlaskla mlsně Vyskočilová.

"V Turecku se jako příloha dělá rýže, ale já jsem si to počeštila. K jehněti totiž dělám bramborové knedlíky se špenátem," dodala.

Anife Vyskočilová pochází z malé bulharské vesničky, z oblasti Deli Orman, kde žije velké množství etnických Turků. Název oblasti Deli Orman podle Anife znamená v překladu Divoké lesy. Temperament Anife s názvem plně koresponduje, tvrdí její manžel Ivan Vyskočil.

Reklama

Související témata:

Související články

Anife nenechává Ivana Vyskočila v klidu

Ivan Vyskočil, osmapadesátiletý herec na volné noze, který se rozešel se svou ženou Ivanou Andrlovou a oženil se s mladou Turkyní z Bulharska, si prý v novém...

Výběr článků

Načítám