Hlavní obsah

Saturn v plné kráse

Novinky, Rudolf Novák, Inastronoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se nejlepší období pro sledování planety Saturn. Během několika týdnů projde zároveň tato zajímavá planeta kolem hvězdokupy Jesličky.

Článek

Saturn je na hvězdném nebi společně s Marsem dominantou už několik měsíců.  Postupně je možné sledovat pěknou podívanou v podobě průchodu planety s prstencem okolo nápadné skupiny hvězd - Jesliček.

Kde a jak pozorovat

Každá česká hvězdárna disponuje dostatečně velkým dalekohledem na to, abyste si mohli tajemnou planetu sami prohlédnout. V běžných astronomických dalekohledech je to pohled velmi působivý. Prstenec, který planetu obklopuje dělí na dva kusy tmavý pás - jedno z mnoha tzv. dělení. Při pohledu z blízka vypadá prstenec jako gramofonová deska, takže odhadnout celkový počet takových dělení ani nemá smyslu. Toto hlavní dělení, tzv. Cassiniho je ale nápadné i v menších přístrojích.

Hvězdárny ale nejsou jediným místem, kde si Saturn prohlédnout. Díky sondě Cassini, která se nyní v systému druhé největší planety sluneční soustavy pohybuje máme velmi detailní snímky prstence, a víme tak, že zde jsou i další, neméně zajímavé struktury. Například zhustky hmoty způsobené gravitačním působením měsíců obíhajících nejen za prstenci, ale i uvnitř tohoto složitého systému. Veškeré výsledky jsou dostupné volně na stránkách sondy, kde si krom prstence můžete prohlédnout také ostatní zajímavé portréty vzdáleného světa. Snímky atmosféry Saturna, jeho měsíců, ale také výsledky měření poudzra Huygens, které přistálo na největším měsíci Saturna - Titanu.

Saturn na obloze

Po západu Slunce, asi hodinu po setmění najdete Saturna snadno nad východním obzorem. Má nápadně oranžové zabarvení a narozdíl od ostatních hvězd na obloze nepoblikává - svítí relativně jasným, klidným světlem. Během noci se hýbe skoro stejně rychle jako ostatní hvězdy, takže s družicí si ho nespletete. V průběhu několika dnů se ale jeho poloha mírně mění. Je to v důsledku pohybu Země a Saturnu kolem Slunce.

Právě díky tomu se během následujících týdnů můžeme těšit na to, jak projde Saturn kolem otevřené hvězdokupy Jesličky, která se nachází v souhvězdí Raka. Jedná se o velmi nápadné seskupení hvězd, kterého si na tmavé obloze snadno všimnete i bez dalekohledu. Nejhezčí ale bude pohled do menšího světelného dalekohledu (triedr, velký triedr na stativu). Takové přístroje na hvězdárnách najdete, tak neváhejte a počátkem února se na Saturn přijdťe podívat.

Fakta o Saturnu

Průměrná vzdálenost od Slunce: 1,5 mld km (9,5 astronomických jednotek)

Poloměr: 120,536 km

Hmotnost: 95 zemských

Jedna otočka (jeden den): 10,2 hodin

Pokud byste chtěli být včas na toto přiblížení upozorněni, můžete se na stránce Instantních astronomických novin přihlásit k odběru tzv. alertů IAN. Jedná se o systém upozornění na zajímavé úkazy na obloze, jako jsou polární záře, konjunkce a další. Instrukce a další informace najdete tamtéž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám