Hlavní obsah

Anglickou královnou krásy je muslimka z Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Královnou krásy Anglie se pro letošek stala Hammasa Kohistaniová, osmnáctiletá muslimka původem z Afghánistánu. Její volbou vyvrcholila v sobotu večer soutěž 40 kandidátek, pořádaná v Liverpoolu.

Článek

"Je to historická událost a jsem velmi šťastná. Doufám, že nejsem poslední muslimkou, která tento titul získá," řekla vítězka médiím. Kohistaniová bude ze svého titulu zastupovat Anglii na volbě Miss World, která se má v prosinci konat v Číně.

Tato studentka se narodila v Taškentu, hlavním městě tehdy sovětského Uzbekistánu, kam její rodiče uprchli z Afghánistánu zmítaného občanskou válkou a sovětskou intervencí. Později přesídlili dále do Británie. Brunetka Hammasa umí šest jazyků, mimo jiné rusky, persky a francouzsky.

Splnilo se tak očekávání, že letošní miss Anglie bude muslimka, zcela však selhaly předpovědi, že vítězkou bude třiadvacetiletá dívka iráckého původu Sarah Mendlyová. Na vítězství této vysokoškolačky dávali sázkaři kurz až 4:1, nakonec však tip nevyšel.

Odpadlice od víry

Ve dvacetičlenné finálové skupině byly čtyři muslimky, jejichž pozice v soutěži nebyla nijak lehká. Islámští aktivisté a někteří muslimští kněží totiž na jejich účast v soutěži hleděli značně nevraživě. Například Mendlyová proto raději tradiční přehlídku v bikinkách absolvovala v sarongu, pod nímž měla celodílné plavky.

Přesto ji (stejně jako ostatní tři soutěžící muslimky) označil místopředseda rady islámských duchovních v hrabství Lancashire Abdul Hamid za "odpadlici od víry".

Angličané však podle některých názorů dali volbou muslimky jasně najevo, že nehledě na vražedné atentáty v Londýně nemají nic proti "normálním" muslimům, ochotným integrovat se do života země, do níž se přistěhovali.

Odmítáni jsou pouze radikálové, kteří si z islámu dělají zástěrku pro svůj nenávistný terorismus.

Reklama

Výběr článků

Načítám