Hlavní obsah

Proti banditům v Indii budou asi nasazeni lvi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LAKHNAÚ

Ve střední Indii by mohli být brzy vypuštěni lvi, aby nastolili pořádek. Vláda státu Uttarpradéš se rozhodla zřídit lví safari, jež má odradit místní proslulé bandity a ostrostřelce od páchání zločinů, píší internetové stránky BBC.

Článek

V oblasti Čambalu, která je již po staletí rájem loupežníků, došlo jen za posledních pět let ke 4000 únosů a 180 vraždám. Policie se nyní domnívá, že pouze vytvoření lví rezervace může bandity vypudit.

"Ne že by lvi honili bandity, ale oblast bude brzy plná turistů a úředníků a bude jasně osvětlena. To zločince donutí stáhnout se do bezpečnějších úkrytů," tvrdí policejní představitel Daldžít Singh Čaudhrí.

Uttarpradéšský ekolog Muhammad Hasan uvedl, že již byly kontaktovány indické zoologické zahrady, které mají dodat prvních pět lvů ve věku od čtyř do pěti let pro vypuštění v přírodním parku.

Lvi se mohou stát terči pytláků

Park bude oplocen a lvi budou jednou denně krmeni deseti až 14 kilogramy masa. "Přestože je zmíněná plocha zalesněna, nejsou tu žádná zvířata, která by mohli lvi lovit," vysvětluje Hasan.

Někteří ekologové se ale obávají, že sami lvi se mohou stát terčem banditů. "Je to ten nejabsurdnější, nejsměšnější plán, s jakým jsme se kdy setkali, protože lvi se stanou terčem oněch nepříliš vlídných obyvatel Čambalu," varuje ekoložka Belinda Wrightová. "Budou to jen vyhozené peníze," dodává.

Předchozí podobný pokus ve východní části Uttarpradéše se zprvu zdál být úspěšný. Počet lvů v rezervaci vzrostl ze tří na 11, pak ale všechny kočkovité šelmy zmizely, zřejmě zastřeleny či otráveny pytláky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám