Hlavní obsah

Řezbář se pokouší o krokodýlí rekord

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOBRÁ

Unikátní patnáctimetrový dřevěný krokodýl cení zuby v Dobré na Frýdecko-Místecku. Téměř zázračnou proměnu kmene topolu v dílo kandidující na rekordní zápis má na svědomí řezbář Jiří Halouzka z Jiříkova na Bruntálsku.

Článek

"Už jsem vyřezal 51 krokodýlů, ale tenhle je určitě největší. Bylo by hezké, kdyby se dostal do Guinnessovy knihy rekordů," uvedl Halouzka, který se může pyšnit domácí Pradědovou rodinnou zahradní galerií se 200 sochami, kterým vévodí Praděd vysoký jako stodola.

Jeden z Halouzkových dřívějších krokodýlů už zdobí ZOO na Kopečku u Olomouce a i při nynější práci myslel na děti. "Určitě by se na něm vydováděly, jednou z variant umístění se proto stala zoologická zahrada v Ostravě," dodal řezbář a hned ukázal, že i on se bez problémů vejde do obří krokodýlí tlamy.

K výrobě devítitunového kolosu stačí Halouzkovi pila, dláto a kopací sekera. I když obvykle trvá zhotovení dřevěného veledíla až dva měsíce, nyní řezbáři stačilo pět dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám