Hlavní obsah

První turisté k Měsíci se mohou hlásit

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt až 21denního letu kolem Měsíce v ruské lodi Sojuz za 100 miliónů dolarů (2,4 mld. Kč), o němž již koncem července poprvé informoval ruský list Izvěstija, oficiálně oznámila ve středu zájemcům o kosmickou turistiku americká společnost Space Adventures.

Článek

Informoval o tom list The New York Times (NYT), podle něhož je to výsledek dohody s ruskou firmou Eněrgija, přičemž první lety by se mohly uskutečnit již v roce 2008. Ředitel americké společnosti Eric Anderson na základě průzkumu počítá s 500 až tisíci zájemci.

"Je to stejný počet lidí, kteří si mohou dovolit koupit jachtu za sto miliónů dolarů," řekl.

Výlety k Měsíci jsou nepoměrně ambicióznější než dosavadní program firmy Virgin Galactic Richarda Bransona, která chce od roku 2008 nabízet zájemcům lety k prahu vesmíru (do výše asi 100 km) za pět miliónů dolarů (118 mil. Kč) v soukromě financovaném modulu SpaceShipTwo.

Deník Izvěstija s odvoláním na zdroje ruské Federální kosmické agentury (FKA) v červenci napsal, že kosmický turista by nejprve odstartoval k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) z kazašského kosmodromu Bajkonur v raketě Sojuz TMA.

Během týdne na stanici by se připravoval k vlastnímu letu kolem Měsíce v modulu DM3 poháněném raketou Proton. Po obletu Měsíce by modul nastoupil sestupnou dráhu k Zemi. Firma Space Adventures oznámila, že let turistů by se podřídil programu lodí Sojuz a v závislosti na něm by trval deset až 21 dní.

Reklama

Související témata:

Související články

Do kosmu chce desítka bohatých dobrodruhů

Americká společnost Space Adventures, která organizuje "soukromé" výlety do kosmu, má teď zaregistrovaných deset zájemců o toto dobrodružství. Jde o zámožné...

Výběr článků

Načítám