Hlavní obsah

V zásypu pražské studně objevili barokní loutku

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/PLZEŇ

Několik stovek let starou dřevěnou loutku objevili archeologové v zásypu studně na náměstí Republiky v Praze. Ženská postavička vyřezaná z lipového dřeva bavila zřejmě některou z měšťanských děvčat v 18. století.

Článek

"Loutka je vysoká pětadvacet centimetrů a vyřezaná ze dvou kusů dřeva. Chybí jí ruce a nohy. Hlavička je pohyblivá dopředu a dozadu," popsal nález vedoucí laboratoře Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek v Plzni Michal Hauer.

Plzeňští archeologové loutku od svých pražských kolegů převzali, aby ji zakonzervovali a zamezili tak jejímu seschnutí a deformaci.

"Pět týdnů jsme ji měli uloženou ve speciálním roztoku polyetylenglykolu. Princip spočívá v tom, že roztok polymeru proniká za tepla do dutin buněčných stěn dřeva, kde se ukládá do stavu zatvrzení. Vodou nasycené dřevo se tak již nebude deformovat, protože odpařenou vodu nahradí polymer," vysvětlil Hauer.

Loutka po podrobném prozkoumání a dokumentaci zřejmě skončí v pražském muzeu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám