Hlavní obsah

Kníže Albert se chystá k severnímu pólu

MONAKO

Monacký kníže Albert II. se hodlá vydat do krajů, které zkoumal jeho předek Albert I. Příští rok v dubnu se chystá překonat stokilometrovou vzdálenost a na saních tažených psy dojet k severnímu pólu.

Článek

Všestranný Albert I. se zabýval oceánografií a paleontologií a na začátku 20. století se zúčastnil cesty na tehdy neznámé Špicberky.

Jeho prapravnuk se k severnímu pólu vydá z ruské základny Borneo 10. dubna a k cíli chce dorazit za devět dní. Právě ukončil studijní cestu na Špicberky po stopách svého aktivního prapraděda.

Výzkumy na polích oceánografie a paleontologie Albertovi I. vysloužily skvělou pověst a místo v akademii věd. Založil monacký oceánografický institut s jeho unikátním muzeem mořských živočichů, map a dokumentů z oceánských expedic. Albert I. je také otcem monackého muzea prehistorické antropologie a pařížského institutu lidské paleontologie.

Při expedici na Špicberky on a vědci, kteří ho doprovázeli, mimo jiné fotografovali ledovce. Albert II. se při červencové cestě mohl také díky těmto fotografiím přesvědčit, že ledovec Lillihk ustoupil od dob, kdy jej spatřil někdejší kníže, o šest kilometrů. Podle odborníků za století roztálo 40 procent jeho ledové masy.

Albert II. nastoupil na monacký knížecí trůn 12. července, po smrti svého otce, knížete Rainiera III., který byl pravnukem Alberta I.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám