Hlavní obsah

V Německu platí nový pravopis

Právo, bh
BERLÍN

Po vleklých tahanicích vstoupila v pondělí v Německu v platnost nová reforma pravopisu. Již nyní je ale jisté, že mnoho kladného nepřinese - zatímco úřady musejí dodržovat nově přijatá pravidla a učitelé budou hodnotit psaní podle starého pravopisu jako hrubku, média se vesměs nadále drží konzervativních norem.

Článek

Také dvě nejlidnatější země SRN, Severní Porýní-Vestfálsko a Bavorsko, se zavedením reformy nesouhlasí a prozatím ji uložily k ledu.

"Byla to dlouhá cesta a podařilo se nám završit důležitou etapu," zhodnotila nicméně zavedení reformy braniborská ministryně kultury Johanna Wanková, která předsedá konferenci resortů kultury v jednotlivých spolkových zemích.

Opoziční politici ale celý plán nového pravopisu ostře kritizovali. "Jde o byrokratický produkt soc. dem. vlády, který nic dobrého nepřinese," komentoval balík opatření předseda liberálů (FDP) Guido Westerwelle.

Také samotnou Radu pro reformu, jež připravovala nová pravidla od roku 1996 i pro Rakousko a Švýcarsko, v minulosti ostře kritizovali lingvisté, učitelé i média.

Někteří z nich se pak obrátili se stížností na Ústavní soud, který o kauze dodnes nerozhodl. Největší německé deníky a časopisy pak již dříve ohlásily, že se reformou nebudou řídit a nadále hodlají psát "postaru".

Podle nejnovějšího průzkumu Ústavu pro výzkum veřejného mínění v Allensbachu podporuje reformu pouhých 8 procent Němců, 61 procent z nich pak nová pravidla považuje za špatná.

Některé novinky:
muS - muss (musím, musí) - "ostré s" se po krátké samohlásce změní v "ss"
Bettuch - Betttuch (prostěradlo) - důsledné dodržování psaní složenin slov
radfahren - Rad fahren (jezdit na kole) - podstatné jméno jako předpona slovesa se ve většině případů nově píše zvlášť s velkým písmenem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám