Hlavní obsah

Juščenkův syn se prohání v luxusním BMW s českou značkou

Právo, ave, jt
KYJEV

Exkluzívním kupé BMW M6 za v přepočtu více než pět miliónů korun s českou poznávací značkou se prohání kyjevskými ulicemi 19letý Andrej Juščenko, syn ukrajinského prezidenta. Informoval o tom list Ukrajinska pravda.

Článek

Na Ukrajinu se tento typ bavoráku dodává výlučně na objednávku, a v Kyjevě podle oficiálního dealera firmy BMW citovaného listem zatím jezdí jen jeden jediný, který však byl zakoupen v cizině. Že jde o vůz pořízený v Česku, Právu potvrdil zdroj z policejních kruhů, podle nějž "jde o legálně držený vůz černé barvy s ústeckou poznávací značkou". Na koho je registrován, ale odmítl sdělit.

Ukrajinská média spekulují, že se evidencí vozidla v Česku mohl Juščenko mladší chtít vyhnout dovoznímu clu, které by podle odhadů činilo kolem 40 tisíc dolarů (milión korun). Prodejci BMW v Česku sdělili, že základní verze tohoto modelu je v ČR k mání za tři milióny tři sta tisíc, se supervýbavou vyjde zhruba na pět miliónů. Za model v individuálním provedení zaplatí zákazník ještě o 1-2 milióny víc.

Informace o zbohatlickém životním stylu syna vůdce "oranžové revoluce", který staví svou prezidentskou kariéru na boji s korupcí a má podle médií relativně uměřený plat odpovídající funkci (v přepočtu bere asi 120 tisíc korun měsíčně), z nějž by nákup takového vozu hned tak nezaplatil, vyvolaly na Ukrajině bouřlivé ohlasy.

Reagovat již oficiálně musel i tiskový odbor prezidenta: po neustálých dotazech novinářů zveřejnil Andrejovo prohlášení, podle nějž "vůz patří příteli", jehož jméno ale nebude zveřejňovat. "Studuji a zároveň pracuji v soukromé firmě a snažím se být finančně nezávislý. Své životní náklady jsem schopen hradit sám," tvrdí dále Juščenko mladší. Ochranku mu prý platí rodina.

Andreje v novém bavoráku viděli nejen pod okny přítelkyně, ale i před nejdražšími kyjevskými restauracemi Fellini a Dekadence, které pravidelně vyhledává kromě fotbalistů domácího klubu Dynamo Kyjev také místní zlatá mládež. O víkendech se oba podniky mění v uzavřené kluby výlučně pro smetánku.

Juščenkův syn z prvního manželství, ač student prestižního kyjevského Institutu mezinárodních vztahů, se pohybuje podle ukrajinských reportérů v podobné společnosti jako ryba ve vodě a tisíc eur za láhev šampaňského či tři sta dolarů spropitného nejsou pro něj ničím neobvyklým.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám