Hlavní obsah

Spor Kobzanové se Zapletalem se dál potáhne

Právo, Tomáš Urban
PRAHA

Diana Kobzanová, která se svlékla a nechala vyfotografovat do erotického časopisu, v pondělí opět stanula před pražským městským soudem. Žaluje ji Miloš Zapletal, organizátor soutěže Miss ČR. Jednání ale bylo znovu odročeno.

Článek

Věčně usměvavá mladá žena, která byla v roce 2001 vyhlášena nejkrásnější tuzemskou dívkou, nafotila v roce 2003 sérii erotických fotografií pro časopis Leo. Podle Zapletala se tak stalo v rozporu se smlouvou. Kobzanová neztratila svůj veselý úsměv ani ve chvíli, kdy svědci potvrdili, že její akty napáchaly firmám značné potíže, a neustále se dívala přímo do očí všech, kteří u soudu vypovídali.

Zapletalova agentura Art Production K./2 Kobzanovou nejprve požádala o stažení fotografií. Ta to ale odmítla. Agentura jí odebrala titul a korunku Miss ČR a podala na ni žalobu. Zapletal chce po Kobzanové omluvu a 750 tisíc korun jako náhradu nemajetkové újmy.

Podle jeho tvrzení všechny dívky, které se chtějí soutěže krásy zúčastnit, podepisují smlouvy, o nichž se mohou poradit s rodiči nebo právníky. Pro finalistky platí smluvní závazky rok po soutěži, pro vítězky dalších 36 měsíců po konání mezinárodní soutěže. Dívky mají právo smlouvu nepodepsat a soutěže se nezúčastnit. To se podle Zapletala stalo za posledních deset let asi třikrát.

Svědecké výpovědi

V pondělí u soudu vypovídali dva svědci. Jaromír Chvalovský, předseda představenstva firmy Intesnack, vypověděl firmě MISS MODELS CZ sponzorství. "Nechtěl jsem, aby naše firma byla jakkoliv spojována s erotikou," řekl u soudu Chvalovský.

Firma Wella, jeden z největších výrobců vlasové kosmetiky, po delším uvažování soutěž o korunku krásy neopustila. "Aféra sice mohla poškodit firmu, ale nakonec jsme se rozhodli v soutěži zůstat," prohlásil tehdejší jednatel firmy pro Českou republiku Ondřej Šebesta.

Kobzanová si stěžuje na smlouvy

Bývalá Miss tvrdí, že žádnou smlouvu neporušila, protože v době zveřejnění fotografií již byla smluvně vyvázaná. Sama ale prý uvažovala o tom, že Zapletala zažaluje za neoprávněné odejmutí titulu a korunky. To si nakonec rozmyslela. "Bude nám stačit výsledek tohoto soudu, slečna Kobzanová má dost své práce a nemá chuť se soudit s kdekým. Navíc ji to stojí zbytečné nervy," podotknul její advokát.

"Smlouvy, které dívky s agenturou k Miss podepisují, jsou nesmyslné a protiprávní. Myslím, že bude docela zábava, až na povrch vyplynou smlouvy, které jsou holky nuceny podepisovat," prohlásila už předčasem Kobzanová. Podle právníka Kobzanové jdou podmínky smluv s účastnicemi soutěže až tak daleko, že nesou znaky trestného činu útisku. Jednání bylo nakonec opět odročeno, protože soud chce vyslechnout Zapletala. 

Reklama

Související témata:

Související články

Diana Kobzanová se prozatím vyhnula soudu

Krajský soud v Hradci Králové odložil soudní jednání vedené proti neposlušné miss Dianě Kobzanové na dobu neurčitou. Původně se mělo konat 5. února 2004,...

Výběr článků

Načítám