Velrybí hamburger z masa plejtváka malého bude u Šťastného šaška (Lucky Pierrot) ve městě Hakodate na ostrově Hokkaidó k dostání za 380 jenů, tedy v přepočtu asi 86 korun.

"Chutí a strukturou připomíná něco mezi hovězím a rybou," prohlásil šéf řetězce Miku Oh. "Lidé v Hakodate za sebou mají dlouho historii pojídání velryb, takže naši zákazníci se těší, až si to vyzkoušejí," dodal.

Japonsko, kde velrybí maso tvoří součást tradičního jídelníčku, usilovalo o zrušení zákazu komerčního lovu velryb, které platí od roku 1986. Současně i nadále zvažuje zdvojnásobit lov kytovců, údajně pro vědecké účely.

"Nevyplouváme, abychom chytali velryby, protože je chceme jíst. Pouze využíváme maso zvířat, která byla usmrcena kvůli experimentům," vysvětlil manažer, odkud jeho společnost bere vzácné velrybí maso.

Japonsko za své úsilí vysloužilo ostrou kritiku zejména od Austrálie, která se zasazuje za zákaz vybíjení kytovců. Na stranu kytovců se ve středu postavil sám premiér John Howard. "Samozřejmě jsme blízkými spojenci Japonců a Japonsko je náš dobrý přítel a zůstane jím i přes naše odlišné názory v této otázce," řekl.