Hlavní obsah

nepublikovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SUDOMĚŘICE

Na hraničním přechodu Sudoměřice - Skalica dnes odpoledne překročili cyklisté Lucie Kovaříková a Michal Jon hranici do Česka. Vrátili se z cesty kolem světa, na kterou se vydali z pražské obory Hvězda 1. května 2002.

Článek

"Když to teď aktuálně počítám, máme v nohách 67 668 kilometrů," řekl novinářům krátce po obdržení českého razítka do pasu Jon. Jejich další cesta směřovala přes Kyjov do Prahy. Oba jsou první českou cyklistickou dvojicí, která se vydala na cestu kolem světa.

Na slovensko-české hranici dvojici přivítali rodiče a také patron jejich cesty Vítězslav Dostál, který v letech 1994 až 1997 absolvoval na kole cestu kolem světa v délce 60 000 kilometrů. Kovaříková je první Češkou, která takovou cestu podniká. Během jejich expedice zemřel druhý z jejích dvou patronů - legendární Jan Veselý.

Dvojice dobrodruhů navštívila všechny kontinenty, byť Antarktidu pouze symbolicky pár metrů dlouhou jízdou, než se zabořila do sněhu.

Jejich cesta vedla přes severní Evropu do Asie, Austrálie a na Nový Zéland, pak přes Fidži do Jižní Ameriky, následovalo odskočení do Antarktidy, znovu Jižní a pak Severní Amerika, nejjižnější cíp Afriky a opět Evropa. Poledníky protnuli všechny, rovnoběžky proťali od 70. na severu po 64. na jihu. Jeli bez doprovodu, veškerou výbavu vezou s sebou.

V Andách se dvojice dostala až do výšky 4565 metrů v Peru. Tamtéž zaznamenali také nejdelší nepřetržité stoupání - 99 kilometrů. Nejvíce za jediný den, a to 249 kilometrů, ujeli s větrem v zádech v kanadské prérii. Jinak činil jejich denní průměr kolem 120 kilometrů.

Zážitky z cest oba cyklisté, povoláním učitelé jazyků, zpracovávají i literárně. Dosud vydali knihy Z Čech až do země vycházejícího slunce, Pod oblohou Jižního kříže a nově i publikaci Přes ledové království do zeleného pekla. Po návratu do Prahy napíšou ještě čtvrtý díl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám