Z výsledků dvanáctiletého výzkumu americký Národní zdravotní ústav (NIH) vyplynulo, že pravidelná a umírněná konzumace alkoholu nejméně tři dny v týdnu snižuje riziko srdečních slabostí u mužů ve srovnání s těmi, kteří pijí méně často.

Vlivem umírněného pití alkoholu na snižování rizika srdečních nemocí se již zabývala řada jiných studií, ale nový výzkum navíc ukázal, že rozhodujícím faktorem tohoto jevu není druh nebo množství alkoholu, ale pravidelnost jeho pití, uvedli vědci v časopisu The New England Journal of Medicine.

Mužům, kteří konzumují menší množství alkoholu třikrát nebo čtyřikrát týdně, hrozí infarkt o zhruba třetinu méně než těm, kteří pijí méně než jednou týdně. Ti, kteří vypijí za den větší množství alkoholu však nijak nezvyšují jeho prospěšnost pro své zdraví.

Za typickou pro srdce prospěšnou denní dávku se označuje podle osobních dispozic člověka asi jedna nebo dvě sklenky piva nebo vína s obsahem mezi 11 až 14 gramů alkoholu. Vědci však nedoporučují abstinentům začínat s pitím s cílem snížit srdeční riziko, protože alkohol má jinak na tělo prokazatelně jedovaté účinky.

Výzkum seprováděl se po 12 let na 38.077 mužích různých lékařských profesí ve věku od 40 do 75 let. Na začátku netrpěl nikdo z mužů srdečními problémy. V průběhu zaznamenali výzkumníci 1418 infarktů, přičemž tyto příhody se týkaly méně mužů, kteří konzumovali alkohol denně, třeba i méně než deset gramů alkoholu.