Hlavní obsah

Bruslař vytvořil velikonoční rekord

– NOVY JIČÍN
Právo, Josef Gabzdyl

Velikonoce s unikátním českým a možná i se světovým rekordem si v pondělí nadělil Karel Ligocki ze Suchdola na Odrou na Novojičínsku. Za dvanáct hodin odbruslil neuvěřitelných 209 kilometrů a 336 metrů, čímž o 21 kilometrů a 106 metrů překonal svůj loňský rekord.

Článek

"Nohy hrozně bolí, kotníky pálí, jsem vyčerpaný. Ale moc šťastný," hlásil 49letý traťový dělník po zvládnutí 1 528 okruhů na novojičínském zimním stadionu. Do boje s metry a časem vyrazil v neděli ve 20 hodin, ruce na znamení úspěchu zvedl o dvanáct hodin později v pondělí ráno. Jak Ligocki přiznal, krizi prožil několikrát a občas si říkal, že rekord asi nevyjde

 "Odvalil jsem balvan psychické zátěže. Vybrané datum nebylo náhodné, chtěl jsem tak uctít Velikonoce," poznamenal. Každou hodinu měnil směr jízdy, třikrát musel bruslení přerušit, aby do připraveného kbelíku vykonal potřebu.

Na zdolání rekordu se chystal několik měsíců. Třikrát týdně chodil do tělocvičny, každý den běhal 15 kilometrů a 65 hodin bruslil v době veřejného bruslení. Ligocki nyní doufá, že si výkonu všimne někdo, jenž by mu pomohl finančně zajistit přípravu na věhlasné závody. "Toužím například po bruslařském ultramaratónu v rakouských Alpách," podotkl Ligocki.

Noc probděla i rozhodčí z pelhřimovské Agentury Dobrý den Marcela Stašková. Měřila okruh, kontrolovala zapisování ujetých kol a hlídala spoustu dalších drobnosti, aby vše proběhlo podle pravidel. "Asi ve dvě ráno se mi chtělo spát, ale vydržela jsem. Při sledování takového výkonu se prostě nedá usnout," chválila a český rekord chvíli po uplynutí dvanáctihodinové jízdy potvrdila.

"Informace o výkonu pošleme i do Londýna, aby tam posoudili zapsání do Guinessovy knihy rekordů," sdělila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám