Hlavní obsah

V Dánsku stěhovali populární historický maják

Novinky, tcs

Maják Rubjerg Knude je oblíbenou turistickou destinací ležící na severním pobřeží Jutského poloostrova. Historickou stavbu však už několik let ohrožovala rychle postupující eroze pobřeží, a proto se úřady rozhodly maják posunout. Náročné stěhování proběhlo v úterý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Dánsku přesunuli maják víc do vnitrozemíVideo: Reuters

 
Článek

Na pobřeží u města Hjørring stojí 25 metrů vysoký maják od roku 1899. Silné západní větry však postupně proměňují písečné pobřeží a majáku hrozil zánik.

Před 120 lety byl maják postaven ve výšce 60 metrů nad mořem na vrcholu útesu. V roce 1968 však už přes nánosy písku nebyl maják z moře viditelný a později byly zasypány pískem i domy postavené v okolí majáku. Pobřežní linie se navíc dostala téměř až k majáku a hrozilo, že stavba se nejpozději do roku 2023 zřítí do moře.

Původní plán byl budovu z bezpečnostních důvodů zbourat, avšak letos byl plán změněn. Úřady se rozhodly 720 tun vážící maják nadzvednout a posunout o zhruba 70 metrů.

Přesouvání majáku začalo v úterý ráno a trvalo až do pozdního odpoledne. „Nemohli jsme jet rychleji než 12 metrů za hodinu, protože bylo potřeba neustále kalibrovat hydrauliku,“ uvedla pro BBC Mette Ringová z místní samosprávy.

Operace stála 5 milionů dánských korun (zhruba 17 milionů korun českých) a naplánovat ji trvalo deset týdnů. Posunutí majáku o 70 metrů nyní památce, kterou ročně navštíví 250 tisíc lidí, dá dalších 40 let života. Nové okolí majáku bude navíc zpevněno betonem.

Reklama

Výběr článků

Načítám