Hlavní obsah

O domácí zbytky se na břeclavském sídlišti postarají slepice

Právo, Milan Vojtek
Břeclav

Slepice na sídlišti. Nezvyklý způsob likvidace bioodpadu vyzkouší v Břeclavi. Na největším městském sídlišti Na Valtické se objevil speciální box na bioodpad. K prvnímu biotejneru patří ubytování pro slepice, které se mohou vyhozeným odpadem krmit. Nově stojí pár metrů od základní školy na sídlišti.

Foto: Milan Vojtek

Biotejner představil místostarosta Jakub Matuška.

Článek

Místo není náhodné, školáci si nad slepicemi vezmou patronát a v rámci školní výuky se o ně budou starat. Druhá výhoda místa je navýsost praktická a souvisí se snahou některých jedinců ničit vše kolem. Biotejner stojí pár kroků od kamer městské policie, nepřetržitý dohled má pomoci, aby vydržel funkční.

„Snažíme se zpopularizovat téma bioodpadu v souvislosti na motivační program třídění odpadu, který chceme spustit od začátku následujícího roku. V zástavbě rodinných domů to samozřejmě bude jednodušší. Chceme systém aplikovat i na sídliště, to se u nás zatím nikdo nepokusil. Pilotní je právě umístění tady na největším městském sídlišti, kde žije šest tisíc obyvatel,“ uvedl místostarosta Jakub Matuška (Mladí a Neklidní).

Použití kuchyňských zbytků pro krmení drůbeže není ničím novým, funguje po staletí a slepice na hnojištích venkovských domků dotvářely kolorit života na vsi. Novinkou je hlavně snaha napasovat historickou praxi na život městského sídliště.

„O této formě jsme se bavili delší dobu, považovali jsme myšlenku zapojit do toho sídliště za kontroverzní, ale nakonec to bylo celkem vtipné,“ řekl Matuška k premiéře, kde školáci a předškoláci sledovali kouzelníka, který jim princip biotejneru představil jako kouzlo.

O slepice se budou starat školáci

Na jedné straně je část, kam lidé vhodí zbytky jídel. Slepice si vyberou, co jim chutná, ostatní zůstane a poslouží jako hnojivo. Za krmení se drůbež odvděčí vajíčky. Prototyp má vyřešit likvidaci bioodpadu stovky lidí, za rok promění v kompost čtyři tuny domácího odpadu.

„Systém je náročný na přípravu, je s ním spojená značná logistická zátěž, Aby se osvědčil, bude náročný na lidi, na vzdělávání, přináší navíc četné právní problémy,“ řekl Matuška. „Filozofií biotejneru je dát kuchyňské zbytky slepicím, co sní, to sní, zbytek se zkompostuje. Jde nám o to naučit lidi třídit a dát slepičkám něco dobrého,“ řekl Radek Staňka z projektu Moje odpadky. Skelet bedny vytvořil Staňkův známý, zbytek udělal sám. Biotejner si chce nechat patentovat, záleží ještě, jak se první osvědčí v provozu.

„Nějak jsme potřebovali začít. Jsem optimista, věřím, že to dopadne dobře. Plán je, že by se jednotlivé třídy školy střídaly po měsíci a staraly se o slepice. Odměnou jim budou vejce,“ říká Staněk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám