Hlavní obsah

Smažená hmota bez chuti. Zkusili jsme laboratorně vyrobené kuřecí

Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Laboratorně vypěstované maso ze zvířecích buněk, které obsahuje stejné nutriční hodnoty jako opravdové maso, ale ušetří život zvířete i náklady na zpracování produktu. Přesně to je jeden z největších trháků probíhajícího festivalu Future Port Prague. Zatím je ale tato výroba ve fázi prototypů a za jednu „kuřecí“ nugetku zaplatíte zhruba sto dolarů (2350 korun).

Revoluce v potravinářství: maso pro vegetariány vyrobené v laboratoři ze zvířecích buněkVideo: Novinky

 
Článek

Cílem tohoto speciálního laboratorního pěstování je dlouhodobě udržitelná výroba chutnějšího a zdravějšího masa bez nutnosti chovat a porážet zvířata. Výhody spatřují firmy, které uměle vypěstované maso vyrábějí, především v rámci etiky, ekologie a ekonomiky.

Přes 2000 korun za 15 gramů

S cenovou dostupností pro obyčejné spotřebitele jsou ale výrobci ještě na štíru. Celá výroba je stále ve fázi experimentů a prototypů, proto je jejich cena zatím velmi vysoká. Například jedna malá nugetka, kterou měly Novinky možnost ochutnat, vyjde prý zhruba na sto dolarů (2350 korun).

A pokud se ptáte, jak laboratorně vypěstované maso chutná – asi jako kuřecí maso bez chuti. Kdyby nebyla k dispozici sůl, je to smažená hmota.

Foto: festival Future Port Prague, Novinky

Maso z laboratoře by mělo mít stejné nutriční hodnoty jako pravé kuřecí.

„Firmy, které tady máme, odhadují zhruba dva tři roky, než se ekonomika výroby dostane na takovou úroveň, aby to pro spotřebitele dávalo smysl a aby maso odpovídalo podobné ceně, jako je normální masný výrobek,“ sdělil Novinkám Martin Holečko, zakladatel festivalu Future Port Prague.

Proces v laboratoři

S postupným snižováním cen souvisí i úměrné snižování doby výroby umělého masa. Momentálně se maso vyrábí v malém množství, vypěstovat jednu nugetku zabere řádově týdny. Podle Holečka se ale dá do budoucna předpokládat masová výroba za nižší cenu i výrobní dobu.

S výrobou by se ušetřilo životní prostředí, zvýšila dostupnost kvalitních proteinů, a tím pádem by se „nakrmilo“ i větší množství lidí.

Foto: festival Future Port Prague, Novinky

Buňky odebrané ze zvířat se musí přenést do laboratorního prostředí.

A jak se vlastně takové umělé maso pěstuje? „Probíhá to tak, že odeberete vzorek buněk zvířete a nemusíte ho kvůli tomu zabíjet. Potom buňky přenesete do laboratorních podmínek a dáte je do nádob, ve kterých se vytváří speciální prostředí. Správná teplota a živiny podporují růst buněk tak, aby dál prosperovaly, dělily se a rostly,“ popisuje Holečko s tím, že jeden vzorek buněk se dá použít mnohonásobně.

Maso není skutečným masem, je ale vypěstované na živočišném základu. Je tak na každém vegetariánovi, zda mu bude tento typ potravy vyhovovat. Podle Holečka má nicméně laboratorně vypěstované maso stejné nutriční hodnoty jako normální kuře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám