Hlavní obsah

Sestry byly srostlé hlavami, nyní žije každá svůj život

Novinky, nčs

Velmi vzácný případ siamských dvojčat se podařilo vyřešit týmu lékařů v Londýně. Pákistánské sestry, jež byly od narození srostlé hlavami, po desítkách hodin operací oddělili a nyní obě děti mohou žít nezávisle na sobě, informují britská média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lékaři v Londýně od sebe oddělili siamská dvojčata srostlá hlavamiVideo: Reuters

 
Článek

Kraniopagus, jak se srůst siamských dvojčat lebkami nazývá, je velmi vzácný. Jeden případ připadá na zhruba 2,5 milionu porodů. Přibližně polovina dětí pak umírá během prvního dne života. Případ pákistánských sester Safy a Marwy je proto malým zázrakem.

Lékaři poprvé operovali dvojčata během října loňského roku a od té doby strávily sestry na operačním sále 55 hodin. S náročnou sérií operací si poradil stočlenný personál v londýnské nemocnici Great Ormond Street.

Před samotnými zákroky odborníci vytvořili speciální 3D model ve virtuální realitě, na kterém se celý průběh oddělení nejdříve nacvičil.

Série operací

Při první operaci v říjnu loňského roku lékaři zprvu oběma dětem oddělili mozky a tepny. O měsíc později pak žíly.

Při tom nastaly největší komplikace, protože jedno z dětí začalo silně krvácet a kriticky klesla jeho srdeční aktivita. Zdálo se, že operaci nepřežije. Díky vyčerpávající práci lékařů se však povedlo situaci stabilizovat a obě sestry se dočkaly i hlavní operace, při které byly v únoru definitivně odděleny.

„Chtěli bychom všem z celého srdce poděkovat, jsme personálu hluboce zavázáni,” říká 34letá matka dcer.

Foto: Profimedia.cz

Sestry se po náročných operacích povedlo oddělit.

Safa s Marwou žijí po smrti otce pouze s matkou a 57letým dědečkem. Náročnou a nákladnou operaci si rodina sama nemohla dovolit, veškeré náklady však uhradil pákistánský podnikatel Murtaza Lakhani.

Na začátku měsíce byla dvojčata propuštěna z nemocnice. Již každá ve svém kočárku nyní podstupují rehabilitace a až do příštího roku se budou zotavovat v britské metropoli. Poté by nemělo nic bránit tomu, aby se rodina vrátila do Pákistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám