Hlavní obsah

Elitní švýcarská letka slavnostně přelétla nad špatným městem. Může za to jódlování

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslavy spojené s připomínkou stého výročí úmrtí průkopníka švýcarské avioniky Oskara Bidera měly v neděli v Langenbrucku vyvrcholit slavnostním přeletem elitní akrobatické letky švýcarského letectva Patrouille Suisse. Místo nad Langenbruckem ovšem letka omylem přelétla nad městečkem Mümliswil.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Akrobatické vystoupení Patrouille Suisse (ilustrační foto)

Článek

Slavnostní přelet měl v rámci oslav proběhnout patnáct minut po jedenácté hodině dopoledne. V přesný čas proběhl, jenže ve špatném městě.

Ke špatnému rozhodnutí velitele letky přispěla nešťastná shoda okolností. Města Langenbruck a Mümliswil od sebe dělí jen šest kilometrů a staré letouny F-5E Tiger II, na kterých Patrouille Suisse létá, nejsou vybaveny GPS navigací.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Northropy F-5E Patrouille Suisse doprovázejí airbus aerolinek Swiss

„Navigace probíhala pomocí mapy, kde jeden centimetr rovná se jednomu kilometru – a to zase odpovídá zhruba pěti vteřinám letového času,“ uvedl pro CNN mluvčí švýcarského letectva Daniel Reist. Dodal, že pro jednoduché slavnostní přelety nemá letka k dispozici pozemní personál, který by jí s navigací pomáhal.

Když se tedy letadla blížila k Langenburcku, uviděli piloti hluboko pod sebou městečko plné lidí. Velitel letky ovšem nevěděl, že je to sousední Mümliswil, kde se zrovna koná 31. ročník festivalu jódlování. A tak v domnění, že jde o lidi, kteří chtějí uctít památku slavného letce, nasměřoval svou skupinu nad festival.

Mluvčí letky se za chybu omluvil a dodal, že pilot, který uskupení vedl, je nesmírně zahanben. Ironií osudu totiž právě z Langenbrucku pochází.

Výročí tragické smrti slavného letce

Nadzvukové stíhací letouny Northrop F-5 poprvé vzlétly v roce 1959. Verze F-5E Tiger II, kterou používá akrobatická letka, si odbyla svou premiéru v roce 1972. Stroje Patrouille Suisse nejsou dodatečně vybaveny žádnými moderními technologiemi.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pilot Patrouille Suisse zdraví diváky

Oskar Bider, jehož výročí si v Langenbrucku připomínali, jako první v roce 1913 přeletěl Alpy tam a zpět. Tentýž rok také překonal rekord v délce letu, když přeletěl z Bernu do Paříže nonstop za čtyři hodiny a 20 minut.

Bider zemřel 7. července 1919 ve svých 27 letech při nehodě dvouplošníku Nieuport 21, se kterým svým známým ukazoval akrobatické manévry. Když se o tragické smrti dozvěděla jeho o dva roky mladší sestra, ještě ten den se v hotelu zastřelila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám