Hlavní obsah

Nevidomí Chilané zatmění slunce poslouchali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úplné zatmění Slunce, které bylo viditelné v úterý odpoledne místního času v některých částech Jižní Ameriky, mohli v Chile sledovat i nevidomí. Postupné fáze zatmění jim totiž zvukově zprostředkovalo speciální zařízení, které převádělo intenzitu světla na různě vysoké zvuky. Informoval o tom ve středu argentinský server Infobae.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zatmění si mohli v Chile vychutnat i nevidomíVideo: Reuters

 
Článek

„Byl to vzrušující a neuvěřitelně magický zážitek,“ popsal sledování zatmění Slunce Octavio Oyarzún. Jedenačtyřicetiletý učitel hudby, který je nevidomý od narození, přijel stejně jako další tisíce lidí do obce Cachiyuyo v regionu Atacama, která leží asi 600 kilometrů severně od Santiaga de Chile.

„Je to pěkný dárek vědy pro nás, kteří nemůžeme tuto událost jinak zažít,“ dodal Oyarzún. Profesor hudby si díky speciálnímu zařízení mohl se svou nevidomou ženou vychutnat zatmění, které bylo v regionu k vidění poprvé od roku 1592.

Zvukový záznam prvního typu přístroje LightSound použitého při zatmění v roce 2017Video: Astronomy Lab and Clay Telescope / Harvard University

Speciální zařízení, které „překládá“ intenzivní světlo do vysokých zvuků a tmu do zvuků hlubokých, vytvořila Wanda Díazová Mercedová. Tato astrofyzička, narozená na Portoriku, přišla v mládí také o zrak. Její zařízení nazvané Lightsound už bylo dříve použito při zatmění Slunce v USA, v Chile ho ale využili poprvé.

Zasloužila se o to chilská astronomka Catalina Arcosová, která zařízení v úterý ve vesničce Cachiyuyo nainstalovala. Stejná zařízení byla i na řadě dalších míst Chile. Nevidomí měli na místě také grafická znázornění zatmění Slunce, které si mohli osahat na hmatových mapách s popisky v Brailleově písmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám