Hlavní obsah

V Londýně vystavují rostlinu, která si dělá selfie

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V expozici věnované floře deštných pralesů je jedna na první pohled obyčejná kapradina rodu netík. Tato kapradina se ale od ostatních svého druhu liší. Jmenuje se Pete a je první rostlinou na světě, která si sama vyrábí energii, aby se mohla vyfotit. Unikátní pokus má být prvním krokem ke zlepšení monitorování deštných pralesů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V londýnské zoo pěstují rostlinu, která když roste, dělá si selfieVideo: Reuters

 
Článek

Pete napojený na řadu kabelů je výsledkem loňské soutěže vyhlášené Londýnskou zoologickou zahradou, univerzitou v Cambridge a ochranářského projektu Arribada Initiative o návrh palivového článku napájeného energií rostlin.

Vítězem se stala nizozemská společnost Plant E zabývající se obnovitelnou energií. Jejich mikrobiální palivové články využívají energii bakterií, které se v půdě v přítomnosti rostlin objevují. Vědci doufají, že Pete vyprodukuje dostatek energie, aby se sám mohl vyfotit.

„Jak rostliny rostou, přirozeně ukládají biohmotu do půdy, ve které jsou zasazeny a kterou se živí bakterie v půdě žijící. Tento proces vytváří energii, která může být využita palivovými články, jež mohou napájet širokou řadu přístrojů,“ vysvětlil pro agenturu Reuters Al Davies, technologický specialista londýnské zoo.

Pomocí živých rostlin by v budoucnu mohly být poháněny fotopasti či přístroje pro monitorování teploty či vlhkosti ve velmi odlehlých oblastech deštných pralesů. Měřící přístroje by bylo díky mikrobiálním článkům možno zapojit kdekoliv do půdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám