Hlavní obsah

Pes trpí vzácnou poruchou, při rozrušení ochrne

Novinky, jdu

Pěkně zamotal hlavu svým majitelům i veterinářům pes, kterému při větším rozrušení ochrne tělo. Asi ročního kokršpaněla Petera vzruší i běžná procházka či pohled na kachnu natolik, že celým svým tělem na několik sekund ztuhne a překutálí se. Jinak zdravý mazlíček podle veterinářů trpí vzácnou neurologickou poruchou. Proč ale způsobuje ztuhnutí, nikdo netuší.

Foto: Profimedia.cz

Peter trpí vzácnou neurologickou poruchou.

Článek

„Někdy, když ho něco rozruší nebo vyděsí, prostě bez jakéhokoli důvodu ztuhne a překulí se na záda,“ popsala pro britský The Telegraph stavy svého mazlíčka šestadvacetiletá Emma Claytonová ze Sheffieldu na severu Anglie. Ta se o asi ročního kokršpaněla Petera stará spolu se svým partnerem.

K tomu, aby Peter dostal jeden ze svých záchvatů stačí málo. Mohou přijít, když běží za ptáky, spatří kachnu nebo skočí z výšky. Spouští je i hmatové vjemy, třeba když z asfaltu stoupne do trávy, nebo když zaprší. Většinou záchvat trvá několik sekund „Záleží, jak moc je rozrušený, někdy ztuhne i na skoro 30 sekund,“ zmínila majitelka.

Podle veterinářů má pes vzácnou neurologickou poruchu, netuší však, proč u psa způsobuje ochrnutí při větším rozrušení. Veterináři ale majitele ujistili, že pes je jinak v pořádku a záchvaty mu nezpůsobují žádné potíže. Pár tak začal stavům svého kokršpaněla přezdívat „syndrom omdlévající kozy“, podle druhu kozy, která trpí paralýzou při záchvatu paniky.

Foto: Profimedia.cz

Pes trpí „syndromem omdlévající kozy”.

„Reakce lidí jsou různé. Někteří lidé se zhrozí, myslím si, že jim připadá, že má nějaký záchvat a je v nebezpečí, ale většina lidí se jen zasměje, protože se tomu smějme také,“ uvedla Clayntonová. Sama však přiznala, že když zažila první z jeho epizod, tak také zpanikařila.

Do čeho jdou, když si nového mazlíčka pořizovali, však pár tušil. „Adoptovali jsme ho od rodiny, která byla plně upřímná o jeho stavu,” uvedla Claytonová. „Ale hned jsem si ho zamilovala,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám